fredag 20 mars 2009

Valnötsbröd med äpple


Ingredienser - 1 bröd (ca 20 skivor)
  • 5 dl vetemjöl + mjöl till bakbordet
  • 5 dl grahamsmjöl
  • 50 g jäst
  • 3 msk honung
  • 1 stort äpple
  • 50 g valnötter
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm malen kanel eller kardemumma
  • 2 msk olja

Övrigt: bakplåtspapper

Tillagning

  1. Blanda mjölsorterna i en skål och gör en grop i mitten. Smula ner jästen i mjölgropen, häll på 3 msk ljummet vatten och 1 msk honung. Blanda jästen, vattnet, honungen och lite mjöl och täck över jästklumpen med mjöl. Täck över skålen med en handduk och låt jäsa ca 20 min, tills jästklumpen lyfter sig.
  2. Skala äpplet, kärna ur och riv det grovt. Hacka valnötterna grovt. Blanda äpple, valnötter, 2,5 dl ljummet vatten och resten av ingredienserna med mjölet och jästen. Arbeta samman med elvispens degkrokar. Täck över och låt jäsa ytterligare 20 min, till dubbel storlek.
  3. Sätt ugnen på 200°C. Täck en plåt med bakplåtspapper. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda genom degen med händerna. Tillsätt mer mjöl om degen är kletig. Forma degen till en avlång limpa. Lägg limpan på plåten och gör ett kryssmönster på ovansidan med en vass kniv.
  4. Sätt en ugnsfast form med hett vatten längst ner i ugnen. Sänk temperaturen till 175°C och sätt in brödet. Baka 40 min. Täck över med aluminiumfolie om brödet börjar bli för mörkt.

Tips

Brödet blir saftigt av äpple och nötter. Du kan lägga till ytterligare 50 g nötter och få ett ännu kraftigare valnötsbröd. Brödet går utmärkt att frysa i upp till 3 månader.

Receptvariant

Du kan byta ut valnötterna mot hasselnötter och, om du vill, knåda in 150 g rivna morötter i degen. Baka annars som i receptet ovan.

Näringsvärde per skiva 125 Kcal, Fett 3g, Protein 3g, Kolhydrater 21g, Fibrer 1g

Källa & bild: Hembakat

Inga kommentarer: