måndag 23 mars 2009

Morots- och potatisgratäng

Bild: Ekofrukter

Ingredienser - 4 portioner

  • 500 g potatis
  • 750 g morötter
  • 1 tsk salt
  • 2 knippen basilika
  • 125 g mozzarellaost
  • 1 dl gräddfil
  • Svartpeppar
  • Riven muskotnöt
  • ½ - 1 tsk smör eller margarin till formen

Tillagning

  1. Borsta potatisen noga och lägg den i en kastrull. Täck potatisen med vatten. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda i ca 20 minuter.
  2. Skala och skölj morötterna och skär dem i sneda skivor. Lägg dem i kokande vatten och blanchera i ca 2 minuter. Skölj dem direkt i kallt vatten så att de behåller sin fina färg. Låt rinna av i en sil.
  3. Skölj basilikan, skaka den torr mot ett hushållspapper och nyp av bladen. Strimla bladen fint. Låt mozzarelln rinna av, riv den grovt och blanda ½ dl av osten med gräddfilen. Krydda med halva mängden salt och svartpeppar samt lite riven muskotnöt.Värm ugnen till 200 grader.
  4. Häll bort vattnet från potatisen och kyl den med kallt vatten. Skala och skiva potatisen.Smörj en ugnssäker form.
  5. Varva morots- och potatisskivorna i formen. Strö basilika, lite salt och peppar samt lite muskotnöt mellan lagrena.
  6. Häll över ostblandningen och strö resten av mozzarellan över gratängen. Grädda i ugnen i ca 20 minuter.

Energi per portion 296 kcal

Källa: Matklubben

Inga kommentarer: