fredag 13 mars 2009

Dessertwok med äpple och päron


Ingredienser - 6 portioner

  • 4 röda äpplen
  • 2 gröna päron
  • 1 tsk hela kardemummafrön
  • saften av 1 citron
  • 1 msk smör
  • 2 tsk olja
  • 0,5 dl råsocker

Till servering:vaniljvisp eller vaniljglass

Tillagning

  1. Tvätta och kärna ur äpplen och päron, men skala dem inte. Skär frukterna i fina klyftor.
  2. Stöt kardemummafröna i en mortel. Blanda äpplen, päron och kardemumma i en skål och pressa citronsaften över.
  3. Hetta upp en wok eller stor stekpanna och tillsätt smör och olja. Fräs frukterna under omrörning ca 10 min. Fräs först några min på hög värme och därefter på medelvärme.
  4. Strö över råsocker och låt det karamelliseras på äpplena. Rör om ordentligt. Servera fruktwoken med vaniljvisp eller vaniljglass.

Receptvariant

  • För att få en ännu kryddigare smak kan man tillsätta 1 tsk riven färsk ingefära i steg 1 ovan.
  • Det är också gott att servera frukten med varm chokladsås. Gott att dricka till är ett kylt portvin.
  • Istället för äpplen och päron går det bra att använda annan frukt. Kombinera t ex persikor och jordgubbar, men minska då tillagningstiden till 5 min. En annan god kombination är rabarber och äpple. Smaksätt med 0,5 knippe hackad mynta.

Näringsvärde per portion 111 kcal, Fett 4g, Protein <1g,>

Källa & bild: Hembakat

Inga kommentarer: