Ingredienser - 6 portioner
- 4 röda äpplen
- 2 gröna päron
- 1 tsk hela kardemummafrön
- saften av 1 citron
- 1 msk smör
- 2 tsk olja
- 0,5 dl råsocker
Till servering:vaniljvisp eller vaniljglass
Tillagning
- Tvätta och kärna ur äpplen och päron, men skala dem inte. Skär frukterna i fina klyftor.
- Stöt kardemummafröna i en mortel. Blanda äpplen, päron och kardemumma i en skål och pressa citronsaften över.
- Hetta upp en wok eller stor stekpanna och tillsätt smör och olja. Fräs frukterna under omrörning ca 10 min. Fräs först några min på hög värme och därefter på medelvärme.
- Strö över råsocker och låt det karamelliseras på äpplena. Rör om ordentligt. Servera fruktwoken med vaniljvisp eller vaniljglass.
Receptvariant
- För att få en ännu kryddigare smak kan man tillsätta 1 tsk riven färsk ingefära i steg 1 ovan.
- Det är också gott att servera frukten med varm chokladsås. Gott att dricka till är ett kylt portvin.
- Istället för äpplen och päron går det bra att använda annan frukt. Kombinera t ex persikor och jordgubbar, men minska då tillagningstiden till 5 min. En annan god kombination är rabarber och äpple. Smaksätt med 0,5 knippe hackad mynta.
Näringsvärde per portion 111 kcal, Fett 4g, Protein <1g,>
Källa & bild: Hembakat
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar