Ingredienser - 10-12 portioner
- 200 g sik- eller löjrom
- 125 g smör
- 1 ägg
- 3 msk vatten
- 4 1/2 dl vetemjöl (+ mjöl till bakbordet)
Fyllning
- 4 gula lökar
- 1 msk smör
- 1 1/2 dl vinäger (t ex äppelcidervinäger)
- 5 dl vispgrädde
- 2 ägg
- 3 kvistar dragon eller 1 tsk torkad
- salt och peppar
Tillagning
- Kör smöret mjukt med elvisp eller i matberedare. Tillsätt ägget och därefter vattnet. Häll i mjölet, utom 2 msk, samt 1 krm salt.
- Forma degen till en bulle på mjölad bänk. Låt vila i minst 1 timme i kylskåp.
- Sätt ugnen på 200°C. Platta ut degen i en smord pajform, ca 25 cm i diameter. Picka degen med en gaffel och grädda den 15 minuter mitt i ugnen.
- Skala, dela och skiva löken. Fräs den glansig utan att den tar färg i en kastrull med smör. Häll på vinäger och låt långsamt koka in. Tillsätt grädde och koka ner till hälften.
- Låt svalna något och knäck i äggen. Smaka av med dragon, 3 krm salt och 1 krm peppar.
- Häll fyllningen i pajskalet. Sänk ugnsvärmen till 175°C. Grädda tills pajen fått fin färg, 30–35 minuter. Låt svalna ordentligt.
- Skeda upp vackra »ägg« av rommen och lägg på pajen.
Energi per portion 398 kcal, 9,8g protein, 22,2g kolhydrater, 30,3g fett
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar