fredag 27 februari 2009

Gyllene äppelknyten

Bild: Wikimedia

Ingredienser - 15 knyten

  • Olja (på sprayflaska)
  • 2 stora fasta äpplen, t ex Granny Smith, skalade och fint tärnade
  • 2 msk råsocker
  • 1/ tsk mald kanel
  • 25 g smör
  • 4 msk solros- eller rapsolja
  • 10 blad filodeg (28 x 40 cm)
  • 1 msk strösocker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Spraya/pensla ut olivolja på 1-2 bakplåtar.
  2. Blanda tärnade äpplen, råsocker och mald kanel i en skål och rör om.
  3. Lägg smöret i en panna, tillsätt oljan och värm upp tills smöret smält.
  4. Lägg ut ett ark filodeg och pensla med lite av smörblandningen. Lägg ett nytt ark ovanpå och pensla med blandningen.
  5. Skär filoarken i 3 långa remsor. Lägg 1 msk av äppelblandningen vid ena kortsidan.
  6. Vik filodegen över äppelblandningen diagonalt så att det invikta äpplet formar en triangel. Fortsätt att vika ihop degen, behåll triangelformen. Lägg upp på plåten och fortsätt tills allt är klart.
  7. Pensla ovansidan av knytena med resten av smörblandningen och strö över sockret. Grädda i ugnen 10-15 min
Näringsvärde per portion 81 kcal, 1 g protein, 29 g kolhydrater, 5 g fett
Källa: Lev Bättre

Inga kommentarer: