Ingredienser - 15 knyten
- Olja (på sprayflaska)
- 2 stora fasta äpplen, t ex Granny Smith, skalade och fint tärnade
- 2 msk råsocker
- 1/ tsk mald kanel
- 25 g smör
- 4 msk solros- eller rapsolja
- 10 blad filodeg (28 x 40 cm)
- 1 msk strösocker
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader. Spraya/pensla ut olivolja på 1-2 bakplåtar.
- Blanda tärnade äpplen, råsocker och mald kanel i en skål och rör om.
- Lägg smöret i en panna, tillsätt oljan och värm upp tills smöret smält.
- Lägg ut ett ark filodeg och pensla med lite av smörblandningen. Lägg ett nytt ark ovanpå och pensla med blandningen.
- Skär filoarken i 3 långa remsor. Lägg 1 msk av äppelblandningen vid ena kortsidan.
- Vik filodegen över äppelblandningen diagonalt så att det invikta äpplet formar en triangel. Fortsätt att vika ihop degen, behåll triangelformen. Lägg upp på plåten och fortsätt tills allt är klart.
- Pensla ovansidan av knytena med resten av smörblandningen och strö över sockret. Grädda i ugnen 10-15 min
Näringsvärde per portion 81 kcal, 1 g protein, 29 g kolhydrater, 5 g fett
Källa: Lev Bättre
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar