tisdag 31 mars 2015

Smalt påskgodis - 10 kcal - 165 kcal



Minimaränger med citron - 100 st

  • 4 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 2 krm ättiksprit 12%
  • rivet skal av 1 citron
  • 12 tsk gul hushållsfärg


Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 100°. 
  2. Vispa vitorna till ett skum. Tillsätt socker och ättika, fortsätt vispa till ett fast skum. Vänd ner citronskalet i smeten. 
  3. Häll smeten i en spritspåse, droppa i färgen på ena sidan. Spritsa ut 100 små maränger på plåtar med bakplåtspapper. 
  4. Grädda dem i nedre delen av ugnen ca 20 min. Stäng av ugnen och låt marängerna stå kvar minst 1 tim i ugnen.

Näringsvärden, per styck

  • 10 kcal
  • Protein: 1 g
  • Kolhydrater: 2 g
  • Fett: 0 g


Lyxiga påskkycklingar - 15 st


  • 200 g mandlar
  • 3 st bittermandlar
  • 2 12 dl florsocker
  • 1 st äggvita
  • 1 tsk gul hushållsfärg
  • flagad mandel
  • 100 g mörk eller vit choklad


Gör så här:

  1. Skålla och skala mandel och bittermandel, låt torka på hushållspapper. 
  2. Mixa dem mycket fint i matberedare eller mal dem i en mandelkvarn. Blanda ner florsocker, tillsätt äggvita och arbeta samman till en slät massa. 
  3. Tillsätt mer florsocker om massan blir för fuktig, eller eventuellt några droppar vatten om den blir för torr och kompakt. Färga marsipanen gul. 
  4. Gör kycklingar genom att rulla en stor kula till kropp och en liten kula till huvud. Sätt den lilla kulan på den stora. Dela mandelflarn på mitten och tryck fast på huvudet som näbb. Smält choklad över vattenbad eller i mikro. 
  5. Doppa underdelen av kycklingarnas kroppar i chokladen. Ställ dem på ett smörpapper och låt stelna. Doppa en tandpetare i choklad och måla ögon på kycklingarna.

Näringsvärden, per st

  • 165 kcal
  • Protein: 4 g
  • Kolhydrater: 15 g
  • Fett: 10 g


Lakritskola - 70 st

  • 100 g Arla® Svenskt Smör
  • 12 dl strösocker
  • 12 msk lakritspulver
  • 3 dl Arla® vispgrädde
  • 1 dl farinsocker
  • 12 dl glykos
  • 12 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk flingsalt


Gör så här:

  1. Smält smör och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka under omrörning i 3–5 min till gyllenbrun färg. 
  2. Tillsätt lakritspulver, grädde, farinsocker, glykos och vaniljsocker. 
  3. Låt koka utan lock tills smeten klarar kulprovet eller är 124°, ca 20 min. 
  4. Häll i en form med bakplåtspapper, ca 20x25 cm. 
  5. Låt svalna ca 15 min, strö över flingsalt och låt stelna i rumstemperatur. Skär i bitar och slå in i papper. 

Kulprovet: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula. Kulan ska bli fast till hård.

Näringsvärden, per st

  • 45 kcal
  • Protein: 1 g
  • Kolhydrater: 5 g
  • Fett: 3 g

Källa & bild: Arla

Inga kommentarer: