Laxpaj med sikrom - 195 kcal/p
Ingredienser - 10 portioner
Botten:
- 200 g kavring
- 2 msk kesella 1 %
Fyllning:
- 2 gelatinblad
- 2½ dl lätt-crème fraiche, 15 %, ev. låglaktos
- 200 g philadelphia light med gräslök, 12 %
- 100 g kallrökt lax
- 3 hårdkokta ägg
- peppar
Garnering:
- 200 g sikrom
- citron, körvel
Gör så här
- Skär kavringen i bitar och mixa dem till smulor i en matberedare.
- Tillsätt kesellan och fördela i en pajform, ca 20 cm i diameter. Tryck ut kavringen i botten.
- Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min.
- Mixa crème fraiche och cream cheese till en slät kräm. Tillsätt lax och ägg och mixa tills de är finhackade. Krydda.
- Ta upp gelatinbladen och smält dem i en kastrull. Rör ner dem i en tunn stråle i fyllningen.
- Fördela fyllningen på kavringsbotten och bred på sikrom i ett jämnt täcke.
- Ställ pajen i kylen ett par timmar innan den serveras.
Fyllda zucchinier - 75 kcal/p
Ingredienser - 8 portioner
- 2 små zucchinier, ca 500 g
- 100 g ädelost, 17%
- 150 g hackad rökt skinka
- 8 finhackade gröna oliver
Gör så här
- Sätt ugnen på 225°.
- Skär zucchinin i ca 2 cm tjocka skivor. Skär inte helt igenom. Mosa osten.
- Blanda med skinkan och oliverna. Klicka blandningen på zucchiniskivorna. Lägg på plåt med bakpapper.
- Gratinera i ca 20 min.
Potatis- och ärtsallad med kronärtskockshjärtan och yoghurtdressing - 200 kcal/p
Ingredienser - 6 portioner
- 400 g färskpotatis
- 150 g sockerärter
- 1 rödlök
- 1 burk marinerade kronärtskockshjärtan à 290 g (Ridderheims)
- salt, peppar
- 2 dl lättyoghurt naturell, ev. låglaktos
- 1 dl svarta oliver
Gör så här
- Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Låt den rinna av och svalna. Skär i bitar. Skär ärterna i skivor. Skala och skiva löken.
- Låt kronärtskockorna rinna av och dela dem. Blanda potatis, ärter, lök och kronärtskockor. Krydda.
- Tillsätt yoghurt och vänd runt salladen. Fördela oliverna över.
Chokladmousse - 110 kcal/p
Ingredienser - 8 portioner
- 100 g mörk choklad 70 %
- 2 ägg
- 2 msk flytande honung
Garnera med: 4 halverade jordgubbar
Gör så här
- Bryt sönder chokladen och lägg i en skål. Ställ i vattenbad och låt chokladen smälta på svag värme. Ta av från värmen och rör ner äggulor och honung. Låt svalna något.
- Vispa äggvitorna styva och vänd ner i chokladsmeten.
- Spritsa i snapsglas och ställ i kylen i några timmar att stelna.
Källa & bild: MåBra
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar