måndag 23 mars 2015

Smal påskmat - från 75 kcal - 200 kcal per portion


Laxpaj med sikrom - 195 kcal/p

Ingredienser - 10 portioner

Botten:
  • 200 g kavring
  • 2 msk kesella 1 %

Fyllning:
  • 2 gelatinblad
  • 2½ dl lätt-crème fraiche, 15 %, ev. låglaktos
  • 200 g philadelphia light med gräslök, 12 %
  • 100 g kallrökt lax
  • 3 hårdkokta ägg
  • peppar

Garnering:
  • 200 g sikrom
  • citron, körvel

Gör så här

  1. Skär kavringen i bitar och mixa dem till smulor i en matberedare. 
  2. Tillsätt kesellan och fördela i en pajform, ca 20 cm i diameter. Tryck ut kavringen i botten. 
  3. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min. 
  4. Mixa crème fraiche och cream cheese till en slät kräm. Tillsätt lax och ägg och mixa tills de är finhackade. Krydda. 
  5. Ta upp gelatinbladen och smält dem i en kastrull. Rör ner dem i en tunn stråle i fyllningen. 
  6. Fördela fyllningen på kavringsbotten och bred på sikrom i ett jämnt täcke. 
  7. Ställ pajen i kylen ett par timmar innan den serveras.



Fyllda zucchinier - 75 kcal/p

Ingredienser - 8 portioner

  • 2 små zucchinier, ca 500 g
  • 100 g ädelost, 17%
  • 150 g hackad rökt skinka 
  • 8 finhackade gröna oliver

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Skär zucchinin i ca 2 cm tjocka skivor. Skär inte helt igenom. Mosa osten. 
  3. Blanda med skinkan och oliverna. Klicka blandningen på zucchiniskivorna. Lägg på plåt med bakpapper. 
  4. Gratinera i ca 20 min.



Potatis- och ärtsallad med kronärtskockshjärtan och yoghurtdressing - 200 kcal/p

Ingredienser - 6 portioner

  • 400 g färskpotatis
  • 150 g sockerärter
  • 1 rödlök
  • 1 burk marinerade kronärtskockshjärtan à 290 g (Ridderheims)
  • salt, peppar
  • 2 dl lättyoghurt naturell, ev. låglaktos
  • 1 dl svarta oliver

Gör så här

  1. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Låt den rinna av och svalna. Skär i bitar. Skär ärterna i skivor. Skala och skiva löken. 
  2. Låt kronärtskockorna rinna av och dela dem. Blanda potatis, ärter, lök och kronärtskockor. Krydda. 
  3. Tillsätt yoghurt och vänd runt salladen. Fördela oliverna över.


Chokladmousse - 110 kcal/p


Ingredienser - 8 portioner

  • 100 g mörk choklad 70 %
  • 2 ägg
  • 2 msk flytande honung

Garnera med: 4 halverade jordgubbar

Gör så här

  1. Bryt sönder chokladen och lägg i en skål. Ställ i vattenbad och låt chokladen smälta på svag värme. Ta av från värmen och rör ner äggulor och honung. Låt svalna något.
  2. Vispa äggvitorna styva och vänd ner i chokladsmeten. 
  3. Spritsa i snapsglas och ställ i kylen i några timmar att stelna.

Källa & bild: MåBra

Inga kommentarer: