Ingredienser - 4 portioner
- litet blomkålshuvud (ca 700 g)
- 500 g potatis
- 1 liten gul lök
- 2 msk raps- eller solrosolja
- 2 vitlöksklyftor
- 2 msk curry
- 0,5 l grönsaksbuljong
- 150 g djupfrysta gröna ärter
- 1 dl matlagningsgrädde
- 2 tsk maizenamjöl
- 1 tsk salt
- 1 krm vitpeppar
Dessutom:
- myntablad till garneringen
- 2 dl långkornigt ris
Tillagning
- Ansa och dela blomkålen i små buketter, skölj dem och låt vattnet rinna av. Skala, skölj och dela potatisen i 2 cm stora bitar.
- Skala och hacka löken fint. Hetta upp oljan och låt löken fräsa tills den är glansig. Skala och pressa ner vitlöken. Tillsätt blomkålsbuketter och potatistärningar.
- Pudra över curryn och låt det fräsa samman en stund. Häll på buljongen, ge grytan ett uppkok och låt sedan grönsakerna sjuda sakta i 10–12 min. Tillsätt ärterna och koka ytterligare 3 min. Blomkål och ärter ska ha tuggmotstånd medan potatisen ska vara mjuk och genomkokt.
- Blanda samman grädde och maizena och red av grytan. Smaksätt med salt och peppar. Garnera med färska, sköljda myntablad och servera med kokt ris.
Variation
- Grytan blir färggladare om du tillsätter ett par skivade morötter med blomkålen och potatisen.
- Tillsätt tärningar av kalkonbröst eller kycklingfilé i grytan. Bryn först köttet i lite matfett och blanda sedan ner tärningarna i grytan mot slutet.
Näringsvärde per portion 355 kcal, Kolhydrater 65g Protein 15g Fett 5g Fibrer 9g
Källa & bild: Hembakat
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar