tisdag 7 april 2009

Ryska ägg


Ingredienser 4–6 portioner

Ägg med matjesfyllning:

  • 4 ägg
  • 1 litet äpple
  • 1 liten gul lök
  • 1 tsk färskpressad citronsaft
  • 1 msk fettfri majonnäs
  • 1 matjesfilé
  • ca 15 kapris

Ägg med romfyllning:

  • 4 ägg
  • 1 litet äpple
  • 2 msk klippt gräslök
  • 1 msk hackad dill
  • 1 tsk färskpressad citronsaft
  • 2 msk matlagningsyoghurt
  • salt
  • peppar
  • 50 g röd rom, storkornig

Tillagning

  1. Börja med att hårdkoka alla äggen ca 8 min. Skala och halvera äggen. Ta ur gulorna till de båda fyllningarna.
  2. Matjesfyllning: Skala äpple och lök. Mixa äpple och lök tillsammans med 4 hårdkokta äggulor, citronsaft och majonnäs. Hacka matjesfilén och blanda ner den i röran. Fyll 8 ägghalvor med röran och garnera med kapris.
  3. Romfyllning: Skala äpplet. Mixa äpplet tillsammans med 4 hårdkokta äggulor, gräslök, dill, citronsaft och matlagningsyoghurt. Smaka av med salt och peppar. Fyll 8 ägghalvor med röran och garnera med storkornig, röd rom.

Tips

  • Kläm försiktigt om ägghalvan så faller äggulan lätt ur.
  • Ägg ska bara sjudas för att få bästa konsistens. Om vattnet får stormkoka är det lätt att skalet spricker och vitan blir seg. Spola de färdigkokta äggen i kallt vatten. Låt hårdkokta ägg ligga kvar en stund i det kalla vattnet. Då blir äggen lättare att skala och risken för mörkfärgning av gulan minskar.

Näringsvärde per portion 194 kcal, Kolhydrater 10g, Protein 14g, Fett 11g, Fibrer 1g

Källa & bild: Hembakat

Inga kommentarer: