tisdag 14 april 2009

Saltbakad lax på spenatbädd


Ingredienser - 4 portioner
  • 300 g färsk eller fryst bladspenat
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk olivolja
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 knippe basilika
  • 1 kg hel regnbåge eller hel bit lax
  • 2 msk färskpressad citron
  • olja till plåten
  • 1,5 kg grovt havssalt
  • 3 äggvitor

Tillagning

  1. Skölj och ansa den färska spenaten. Tina fryst spenat och pressa ur den väl så att den inte innehåller för mycket vätska. Skala vitlöksklyftan och hacka den fint. Hetta upp oljan i en kastrull. Lägg i vitlöken och fräs hastigt, tillsätt spenaten och fräs 2–3 min, den färska spenaten ska hinna mjukna. Krydda med salt och peppar och ta kastrullen från värmen.
  2. Skölj och torka av basilikan. Ta av bladen från kvistarna, strimla dem och blanda ner dem i spenaten. Skölj fisken in- och utvändigt. Droppa citronsaft över fiskens insida, salta och peppra. Lägg i spenaten och slut till fisken med metallspett.
  3. Sätt ugnen på 200°C. Smörj en plåt med olja. Blanda havssaltet med äggvitan och rör ner 1 dl vatten tills du har en fast massa. Bred ut hälften av saltmassan på plåten och tryck ut den tills saltlagret är lite större än fisken. Lägg på fisken och täck med ett ca 2 cm tjockt lager saltmassa.
  4. Sätt in laxen i ugnen och baka 45 min, tills saltskorpan är fast och lätt vidbränd. Ta ut fisken ur ugnen och bryt upp saltskorpan. Ta ur metallspetten och servera fisken hel.„

Receptvarianter

• På samma sätt kan du saltbaka annan sorts fisk. Anpassa tillagningstiden efter fiskens storlek.

• Byt ut fyllningen mot rivet skal av 0,5 citron, 1 dl hackad persilja och 0,5 dl hackad basilika.

Näringsvärde per portion 311 kcal, Fett 22g, Protein 29g, Kolhydrater 1g, Fibrer 1g

Källa & bild: Hembakat

Inga kommentarer: