torsdag 23 april 2009

Fänkål- och mandelsopppa

Ingredienser - 4 poritoner

  • 2 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 2–3 fänkålshuvuden (600 g)
  • 8 dl vatten + 1 grönsaksbuljongtärning
  • ½ dl sötmandel
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 1 tsk salt
  • 1 krm nymald vitpeppar

Till servering:

  • ½ baguette
  • 1 dl tapenade

Tillagning


  1. Sätt ugnen på 200 grader. Finhacka schalottenlöken och vitlöken. Ansa och skär fänkålen i mindre bitar. Fräs löken i olja. Lägg i fänkål, hälften av vattnet och buljongtärningen. Koka upp. Sjud fänkålen mjuk under lock, ca 15 min.
  2. Finhacka mandel och mixa allt till en slät soppa. Tillsätt resten av vattnet och grädden. Koka upp, salta och peppra.
  3. Häll upp soppan i skålar, garnera gärna med fänkålsvippor. Skär baguetten i skivor och rosta mitt i ugnen ca 3 min, bred på tapenade och servera till soppan.
    Lite mald kardemumma eller en skvätt Pernod sätter extra sting på soppan.

Näring/portion: 336 kcal, 28 g fett, 11 g protein, 12 g kolhydrater

Källa & bild: DN

Inga kommentarer: