- 2 schalottenlökar
- 2 vitlöksklyftor
- 2 msk olivolja
- 2–3 fänkålshuvuden (600 g)
- 8 dl vatten + 1 grönsaksbuljongtärning
- ½ dl sötmandel
- 1 dl matlagningsgrädde
- 1 tsk salt
- 1 krm nymald vitpeppar
Till servering:
- ½ baguette
- 1 dl tapenade
Tillagning
Sätt ugnen på 200 grader. Finhacka schalottenlöken och vitlöken. Ansa och skär fänkålen i mindre bitar. Fräs löken i olja. Lägg i fänkål, hälften av vattnet och buljongtärningen. Koka upp. Sjud fänkålen mjuk under lock, ca 15 min.- Finhacka mandel och mixa allt till en slät soppa. Tillsätt resten av vattnet och grädden. Koka upp, salta och peppra.
- Häll upp soppan i skålar, garnera gärna med fänkålsvippor. Skär baguetten i skivor och rosta mitt i ugnen ca 3 min, bred på tapenade och servera till soppan.
Lite mald kardemumma eller en skvätt Pernod sätter extra sting på soppan.
Näring/portion: 336 kcal, 28 g fett, 11 g protein, 12 g kolhydrater
Källa & bild: DN
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar