lördag 2 maj 2009

Indiska köttbullar

Ingredienser - 4 portioner
  • 450 g lammfärs
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1,5 tsk curry
  • 1 msk potatismjöl
Sås:
  • 1 msk solrosolja
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 tsk curry
  • 400 g konserverade, krossade tomater
  • 4 msk vatten

Garnering:
  • korianderblad eller bladpersilja
Tillagning
  1. Skala och hacka löken fint. Skala och pressa vitlöksklyftan. Blanda lammfärsen med lök, curry, vitlök och potatismjöl till en smidig smet. Dela färsen i 16 lika stora delar och forma dem till köttbullar (se Tips nedan)
  2.  Koka upp en gryta till hälften fylld med lättsaltat vatten. Lägg ner köttbullarna med hjälp av en hålslev i vattnet. Låt sjuda på svag värme i 10 min.
  3. Såsen: hetta upp oljan i en stor gryta. Fräs vitlök, lök och curry i ca 1 min. Tillsätt krossade tomater och 4 msk vatten.
  4. Ta försiktigt upp köttbullarna och blanda ner dem i såsen. Garnera med grovhackad koriander eller bladpersilja.
Tips
• Det går lätt att rulla köttbullarna om du först fuktar händerna med lite kallt vatten. Gör köttbullarna jämnstora så att de blir färdiga samtidigt.

• Använd en stor gryta när du kokar köttbullarna. Köttbullarna ska ligga i ett enda lager i grytan. Håll vattnet nära kokpunkten hela tiden.


Näringsvärde per portion
Kcal 296 
Kolhydrater 12g  
Protein 22g  
Fett 18g  
Fibrer 2g



Näringsfakta
• Lammkött innehåller järn, zink och B-vitaminer. 
• Bjud gärna ris till för att öka halten av bra kolhydrater. 


Källa & bild: Hembakat

Inga kommentarer: