tisdag 14 april 2009

Rabarber med havrefras


Ingredienser - 6 portioner
  • 1,5 l upptinad/färsk rabarber i bitar
  • 2,5 dl brunt farinsocker
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk mörk rom (kan uteslutas)
  • 0,5 tsk malen kanel
  • 0,75 krm salt

Smuldegen:

  • 2,5 dl havregryn
  • 0,75 dl vetemjöl
  • 0,5 dl brunt farinsocker
  • 90 g kallt margarin

Tillagning

  1. Blanda rabarber, farinsocker, mjöl, rom, kanel och salt i en fettsnål, ugnsfast gryta.
  2. Sätt grytan på spisen och smält samman rabarberblandningen på medelvärme, ca 15 min. Rör om då och då.
  3. Sätt på grillen. Blanda samman havregryn, mjöl och farinsocker till smuldegen i en skål eller matberedare. Skär det kalla margarinet i bitar och hacka snabbt in det till en grovkornig massa. Strö smuldegen över rabarberblandningen.
  4. Ställ grytan ca 10 cm under grillelementet i ugnen och grädda tills ytan är krispigt gyllenbrun. Vrid på grytan ett par gånger. Servera genast.

Tips

  • Vrid gytan då och då under grillningen. Det ger en jämnare bryning och förhindrar att vissa partier bränns vid.
  • Färsk, späd rabarber kan du köpa under senvåren eller försommaren. Ansa, skär i bitar och frys in. Grova rabarberstjälkar behöver längre koktid i steg 2, ända upp till 25 min.

Näringsfakta

  • En dessert med mycket fibrer.
  • Servera rabarbern med frusen yoghurt, som ett alternativ till glass.

Mikrovågstips

  • Gör enligt receptet till steg 2 i mikrovågsugnen. Använd en mikrovågssäker form. Mikra 10 min på full effekt, rör om då och då. Fortsätt sedan enligt receptet, steg 3.

Näringsvärde per portion 377 kcal, Kolhydrater 60g, Protein 4g, Fett 13g, Fibrer 4g

Källa & bild: Hembakat

Inga kommentarer: