Ingredienser - 8 portioner
- 1 kg hel, filead lax
- salt
- 1 krm vitpeppar
- 1 msk salt
- 1 knippa dill
Purjolökssås:
- 3 purjolökar
- 5 dl grönsaksbuljong
- 1 dl vitt, torrt vin
- ev salt
- ev peppar
- 1 msk flytande margarin
Dessutom:
- ugnsfolie
Tillagning
- Salta och peppra laxen. Linda in den i ugnsfolie och lägg den i en långpanna. Stek laxen längst ner i ugnen i 125°C, ca 1 tim och 20 min.
- Gör såsen under tiden: Skär purjolökarna i bitar. Koka upp grönsaksbuljongen tillsammans med vinet i en större kastrull. Förväll purjolöksbitarna i vätskan tills de mjuknar.
- Mixa blandningen i matberedare eller med hjälp av mixer. Häll tillbaka såsen i kastrullen och runda av den med margarin.
- Smaka ev av med salt och peppar. Ge såsen ett uppkok strax innan den ska serveras.
Tips
Servera pastasallad till:
Koka valfri pasta och låt den rinna av. Fräs ca 500 g blandad svamp i 1 msk olja. Krydda med salt och peppar. Halvera cocktailtomater och förväll ev sockerärter eller haricots verts. Blanda ner grönsakerna i pastan och servera salladen till laxen. Om du vill ge salladen en härligt påskgul färg – och lite extra smak – kan du tillsätta ett kuvert saffran i pastavattnet.
Näringsvärde per portion 261 kcal, Kolhydrater 2g, Protein 48g, Fett 17g, Fibrer 1g
Källa & bild: Hembakat
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar