tisdag 7 april 2009

Enklaste påsklaxen


Ingredienser - 8 portioner

  • 1 kg hel, filead lax
  • salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 msk salt
  • 1 knippa dill

Purjolökssås:

  • 3 purjolökar
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • 1 dl vitt, torrt vin
  • ev salt
  • ev peppar
  • 1 msk flytande margarin

Dessutom:

  • ugnsfolie

Tillagning

  1. Salta och peppra laxen. Linda in den i ugnsfolie och lägg den i en långpanna. Stek laxen längst ner i ugnen i 125°C, ca 1 tim och 20 min.
  2. Gör såsen under tiden: Skär purjolökarna i bitar. Koka upp grönsaksbuljongen tillsammans med vinet i en större kastrull. Förväll purjolöksbitarna i vätskan tills de mjuknar.
  3. Mixa blandningen i matberedare eller med hjälp av mixer. Häll tillbaka såsen i kastrullen och runda av den med margarin.
  4. Smaka ev av med salt och peppar. Ge såsen ett uppkok strax innan den ska serveras.

Tips

Servera pastasallad till:

Koka valfri pasta och låt den rinna av. Fräs ca 500 g blandad svamp i 1 msk olja. Krydda med salt och peppar. Halvera cocktailtomater och förväll ev sockerärter eller haricots verts. Blanda ner grönsakerna i pastan och servera salladen till laxen. Om du vill ge salladen en härligt påskgul färg – och lite extra smak – kan du tillsätta ett kuvert saffran i pastavattnet.

Näringsvärde per portion 261 kcal, Kolhydrater 2g, Protein 48g, Fett 17g, Fibrer 1g

Källa & bild: Hembakat

Inga kommentarer: