söndag 28 oktober 2012

Grön papayasallad med nötkött

Recept - papayasallad med nötkött

Ingredienser-1 portion
  • 50 g oxfilé
  • 2 tsk fem kryddor
  • Koriander
  • Mynta
  • 1 msk fisksås
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk socker
  • ¼ msk chilisås
  • 1 röd chili
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 schalottenlök
  • 300 g grön papaya eller omogen mango
  • 50 g morot
  • 10 g jordnötter

Tillagning
  1. Grillstek oxfilén och vänd i fem kryddor. Låt köttet stå i 10 minuter. 
  2. Skölj koriander och mynta. 
  3. Blanda fisksåsen med vinäger, socker och chilisås och smaka av med urkärnad och hackad chili, finhackad vitlök, hackad schalottenlök och ev limesaft. 
  4. Skär papayan i strimlor, skala och riv moroten och blanda ner det i marinaden tillsammans med hälften av örtkryddorna. Använd ev en urkärnad gurka eller omogen mango i stället för papaya. 
  5. Lägg på köttet och strö över grovhackade jordnötter och resten av örtkryddorna.

Näringsinnehåll per person:
Energi: 376 kcal
Fett: 9 gram
Protein: 19 gram
Kolhydrater: 59 gram
Kostfibrer: 10 gram

Tips:
I stället för fem kryddor kan du eventuellt blanda krossad spiskummin, koriander och anis.
Du tränar inte alls:
Vill du kontrollera ditt kaloriintag ska du hoppa över jordnötterna. På så sätt tar du bort en fjärdedel av kalorierna. Alternativet är att äta en mindre portion.
Du tränar hårt och mycket:
Du behöver fler proteiner till din återhämtning och det rättar du till genom att äta lite mer oxfilé. Om du dessutom behöver fler kalorier höjer lite extra jordnötter kalorihalten markant.
Källa & bild: Aktiv träning

Inga kommentarer: