Surdeg:
- 7½ dl vatten
- 1 msk grovt salt
- 2 msk flytande honung
- 300 g klippta rågkärnor
- 150 g linfrön
- 50 g sesamfrön
- 100 g solroskärnor
- 100 g pumpakärnor
- Cirka 500 g grovt rågmjöl
- Cirka 100 g grovt dinkelmjöl
- + cirka 50–100 g grovt rågmjöl Lite smör
Så gör du:
Dag 1:
- Blanda en surdeg av vatten, salt, honung och alla frön och kärnor.
- Tillsätt rågmjöl tills degen är som fast havregrynsgröt.
- Tillsätt dinkelmjöl tills degen är som fast havregrynsgröt.
- Lägg en fuktig handduk över skålen och ställ den över natten i rumstemperatur.
Dag 2 (morgon):
- Ta bort lite surdeg till nästa bakning, cirka 2 dl (förvaras i en burk i kylskåpet).
- Blanda sedan ner 50–100 gram rågmjöl och knåda degen ordentligt.
- Smöra en 1½-liters rågbrödsform och lägg i degen.
- Pricka eller skär hål i ytan, så att luft kan tränga upp.
- Ställ degen för efterjäsning hela dagen, eller i varje fall i 6 timmar.
Dag 2 (kväll):
- Pricka ytan med en gaffel och ställ brödet i en 150 grader varm ugn.
- Efter 20 minuter i ugnen tas brödet ut och smörjs med smör, som penslas på när det börjar smälta.
- Ta ut brödet ur formen efter 2½ timme och grädda det sedan färdigt i cirka ½ timme.
- Låt det svalna och packa in det ljummet i aluminiumfolie.
- Kan frysas, eventuellt i skivor.
Näringsinnehåll per skiva (50 gram):
Energi: 131 kcal
Protein: 4,4 g
Fett: 4,5 g
Kolhydrater: 20,5 g
Kostfibrer: 4,4 g
Källa & bild: IForm
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar