måndag 5 mars 2012

Grönkålsgratäng med potatis och fetaost



Ingredienser - 4 portioner
  • 800 g grönkål
  • 1 liten purjolök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 10 g smör + smör till formen
  • salt
  • svartpeppar
  • riven muskotnöt
  • 6 potatisar
  • 0,5 dl havregryn
  • 150 g fetaost

Gör såhär


1. Ta av grönkålsbladen från stammen och skölj dem noggrant. Dra därefter av de krusiga bladen från de hårda stjälkarna. Koka upp rikligt med vatten.
 
2. Ansa purjolöken och ta bort den mörkt gröna delen. Skär ett snitt längs purjolöken, skölj den väl och dela i fjärdedelar på längden. Strimla fjärdedelarna fint. Skala och pressa vitlöksklyftan. Lägg kålen i det kokande vattnet och blanchera 1 min. Spola kålen under rinnande kallt vatten och låt den rinna av. Hacka kålen grovt.


3. Hetta upp smöret i en stor kastrull och lägg i purjolök och vitlök. Fräs tills löken blir mjuk och glansig. Tillsätt grönkålen, 5 dl vatten och 1 tsk salt. Krydda med peppar och lite riven muskotnöt. Koka upp och låt sjuda 50 min på medelvärme. Rör om då och då och tillsätt mer vatten om det blir för torrt.

4. Skala potatisen och koka den 20 min i lätt saltat vatten. Sätt ugnen på 200°C. Rör ner havregrynen i den färdigkokta grönkålen. Krydda ordentligt med salt, peppar och muskotnöt. Ta kastrullen från värmen.

5. Smörj en gratängform med smör. Skär potatisen i skivor och lägg dem i formen. Lägg grönkålen ovanpå och smula över osten. Ställ in i ugnen, ca 15 min, tills osten har fått fin färg.

Näringsvärde per portion
Kcal 374 
Fett 15g  
Protein 11g 
Kolhydrater 39g 
Fibrer 12g



Källa & bild: Imponline

Inga kommentarer: