måndag 26 mars 2012

Kalorisnålt matschema nr2

Frukost: Keso- & skinkfralla med fruktjuice (318 kcal)


Ingredienser - 1 port

  • grov fralla, 60 g
  • ½ dl keso mini
  •  4 tunna skivor, 20 g rökt skinka 
  •  1 skivad tomat
  •  2 dl juice

Så här gör du

  1. Bred frallan med keson.
  2. Lägg på skinkan och tomatskivan.
  3. Servera med juice.


Ingredienser - 2 port

  • 80 g fiberpasta eller glutenfri pasta
  • 100 g skivade champinjoner
  • 1 liten skivad röd lök
  • 1 tsk smör/olja
  • 70 g babyspenat
  • 150 g körsbärstomater
  • ½ dl smältost med ädelostsmak (tub)
  • ½ dl fraiche, max 8 % + pastavatten
  • 100 g böcklingfilé

Så här gör du

  1. Koka pastan. 
  2. Fräs svamp och lök i fettet. 
  3. Vänd ner spenaten och tomaterna. 
  4. Rör ihop osten med fraiche och lite av pastavattnet. 
  5. Häll av resten av pastavattnet och blanda pastan med grönsakerna. 
  6. Häll såsen över och servera med böcklingen.

Mellanmål: Apelsinstund (78 kcal)

Skala och klyfta en apelsin. Pilla in ett russin i varje klyfta om du orkar eller njut dem var för sig. 





Middag: Korvpuckar med rotmos (378 kcal)

Ingredienser - 2 port

  • 1 liten kålrot, 500 g, i tärningar 
  • 1 liten morot 100 g, i tärningar 
  • 3 dl buljong 
  • 2 potatisar, 150 g, i bitar 
  • 1 tsk smör salt och peppar 
  • 250 g lätt middagskorv, t ex kycklingkorv 
  • 1 msk skånsk senap 
  • 4 skivor rödlök 
  • 4 basilikablad 
  • 2 msk riven ost, max 12 % 
Garnera med: persilja 
Servera med: senap och tomatklyftor

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 225°. 
  2. Koka kålrot och morot i buljongen 10 min. 
  3. Tillsätt potatisen och koka allt mjukt ca 10 min till. 
  4. Häll av spadet men spara det. 
  5. Mosa rotfrukterna, rör ner smöret och späd med buljongen till önskad konsistens.
  6. Smaka av med salt och peppar. 
  7. Skär korven i 12 skivor. 
  8. Lägg ihop dem 3 och 3 med senap, rödlök och basilika mellan i en ugnsfast form. 
  9. Strö lite ost över. Fäst ev med tandpetare eller rosmarinkvist. 
  10. Baka mitt i ugnen ca 15 min.


Inga kommentarer: