fredag 30 juli 2010

Marängpaj med äpple




Ingredienser - 8 bitar, 22 cm form

  • 175 g färdig, fryst, tinad smördeg
  • florsocker till garneringen

Fyllning:

  • 3–4 äpplen
  • 1,5 dl äpplemos
  • 50 g russin
  • skal och saft av 0,5 citron
  • 2 äggvitor
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 tsk kanel

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150°C. Kavla ut den tinade smördegen tills den täcker formen. Klä formen med smördegen. Stick hål med en gaffel i degens botten och baka i ugnen i 10 min.
  2. Kärna ur äpplena och tärna dem i 1,5 cm stora tärningar. Blanda äppeltärningar och äppelmos och sjud upp i en kastrull. Låt sjuda under omrörning i 5 min. Ta bort kastrullen från värmen och blanda ner russin, citronskal och färskpressad citronsaft. Häll blandningen i formen.
  3. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vispa ner sockret lite i taget tills det har lösts upp i marängen. Vispa ner kanel.
  4. Bred marängsmeten jämnt över pajen så att marängen formar toppar och täcker fyllningen. Låt inte marängsmeten täcka smördegen helt.
  5. Baka i 25 min tills kakan är gyllene. Garnera med florsocker (se Tips nedan).

    Tips
    Få ett professionellt utseende på pajen genom att sikta över florsocker. Fyll en sil med florsockret och skaka silen över pajen för att få ett jämnt lager.

Näringsvärde per bit: 214 kcal Kolhydrater 37g Protein 2g Fett 6g Fibrer 2g

Källa & bild: impoline.se

Inga kommentarer: