lördag 24 juli 2010

Apelsin- & ingefärslax med honungsglaserade grönsaker




Ingredienser - 4 portioner

  • 4 laxfiléer
  • skalet av 1 apelsin
  • en bit ingefära (ungefär stor som en valnöt)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 4 msk japansk soja
  • 4 msk rapsolja
  • salt
  • peppar
  • 1 msk smör eller margarin att steka i

Till salladen

  • 120 gram blandad sallad (1 färdig påse)
  • 4 normalstora rödbetor
  • 100 g haricot verts
  • citronolja
  • balsamicocreme
  • 2 msk flytande honung
  • skalet av 1 apelsin
  • saften från 0,5 apelsin
  • flingsalt
  • peppar

Gör såhär:

  1. Skala och riv ingefäran, riv apelsinskalet.
  2. Blanda en marinad på soja, olja, apelsinskalet, ingefäran och en pressad vitlöksklyfta. Salta och peppra.
  3. Lägg laxfiléerna i en plastpåse tillsammans med marinaden och förslut väl. Låt vila medans du förbereder salladen.
  4. Skala och dela rödbetorna i lagom stora bitar (de ska gå att äta utan att dela dem senare).
  5. Koka dem i rikligt saltat vatten i ca 20 minuter beroende på storlek.
  6. Koka upp nytt vatten och koka haricot verts i 3-4 minuter.
  7. Blanda rödbetor och haricot verts i en skål och ringla över honung och rivet apelsinskal. Pressa över apelsinsaft och strö över flingsalt. Blanda och smaka av.
  8. Lägg upp den blandade salladen på ett stort fat. Ringla över citronolja och balsamicocreme. Salta och peppra. Blanda och smaka av.
  9. Lägg rödbetor och haricot verts ovanpå salladen.
  10. Stek laxfiléerna i lite smör och placera dem ovanpå salladen.
  11. Servera som det är eller med pressad potatis.

En portion utan potatis innehåller: ca 400 kcal

Källa & bild: lisabogren

Inga kommentarer: