onsdag 25 maj 2011

Sommarshake med citronglass


Ingredienser - 4 portioner
  • 400 g jordgubbar
  • 1 vaniljstång
  • 3 msk flytande honung
  • 1 citron
  • 1–2 kvistar mynta
  • 1 dl lättmjölk
  • 1⁄2 dl vispgrädde
  • 3 kulor citronglass
  • 4 dl krossad is
Övrigt:
  • 4 drinkpinnar eller små träspett

Tillagning
  1. Skölj och ansa jordgubbarna. Lägg 4 vackra jordgubbar åt sidan till garnering. Dela resten av bären i bitar. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Mixa jordgubbar, honung och vaniljfrön i en matberedare eller mixer.
  2. Skölj citronen väl och strimla hälften av skalet fint med ett zestjärn. Riv resten av skalet. Skölj myntan och ta av bladen från kvistarna.
  3. Halvera de sparade jordgubbarna och varva dem med myntablad på spetten. Garnera spetten med strimlat citronskal.
  4. Häll mjölk och grädde i en mixer, tillsätt det rivna citronskalet och mixa blandningen skummig. Mixa ner glassen. Portionera upp den krossade isen i 4 glas och häll på jordgubbspurén. Häll försiktigt glassblandningen ovanpå och lägg spetten på glasen. Servera genast.
Näringsvärde/portion
 
197 kcal
Fett 8g
Protein 3g
Kolhydrater 28g
Fibrer 2g
Receptvariant
  • Isig jordgubbsshake: Skölj, ansa och mixa 1 liter jordgubbar. Blanda purén med honung och vaniljfrön och frys in purén på en isbricka. Frys 4–5 tim. Mixa 5 dl filmjölk med 1 dl vispgrädde och söta med 1–2 msk vaniljsocker. Lägg i jordgubbsisbitarna och mixa hastigt.
  • Istället för jordgubbar är det gott att använda vinbär, hallon eller björnbär
Källa & bild: Impoline

Inga kommentarer: