Ingredienser - 4 portioner
- 400 g jordgubbar
- 1 vaniljstång
- 3 msk flytande honung
- 1 citron
- 1–2 kvistar mynta
- 1 dl lättmjölk
- 1⁄2 dl vispgrädde
- 3 kulor citronglass
- 4 dl krossad is
- 4 drinkpinnar eller små träspett
Tillagning
- Skölj och ansa jordgubbarna. Lägg 4 vackra jordgubbar åt sidan till garnering. Dela resten av bären i bitar. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Mixa jordgubbar, honung och vaniljfrön i en matberedare eller mixer.
- Skölj citronen väl och strimla hälften av skalet fint med ett zestjärn. Riv resten av skalet. Skölj myntan och ta av bladen från kvistarna.
- Halvera de sparade jordgubbarna och varva dem med myntablad på spetten. Garnera spetten med strimlat citronskal.
- Häll mjölk och grädde i en mixer, tillsätt det rivna citronskalet och mixa blandningen skummig. Mixa ner glassen. Portionera upp den krossade isen i 4 glas och häll på jordgubbspurén. Häll försiktigt glassblandningen ovanpå och lägg spetten på glasen. Servera genast.
Näringsvärde/portion
197 kcal
Fett 8g
Protein 3g
Kolhydrater 28g
Fibrer 2g
Receptvariant
- Isig jordgubbsshake: Skölj, ansa och mixa 1 liter jordgubbar. Blanda purén med honung och vaniljfrön och frys in purén på en isbricka. Frys 4–5 tim. Mixa 5 dl filmjölk med 1 dl vispgrädde och söta med 1–2 msk vaniljsocker. Lägg i jordgubbsisbitarna och mixa hastigt.
- Istället för jordgubbar är det gott att använda vinbär, hallon eller björnbär
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar