onsdag 18 maj 2011

Läcker kycklinggratäng


Ingredienser - 4 portioner


  • 1 stor grillad kyckling
  • 50 g smör eller margarin + matfett till formen
  • 3 msk vetemjöl
  • 2,5 dl mellanmjölk
  • 5 dl kycklingbuljong
  • 1 gul lök
  • 1 röd paprika
  • 0,5 dl färska örter (valfritt)
  • salt och vitpeppar
  • 1,5 dl riven, lagrad ost

Tillagning
  1. Sätt ugnen på 200°C. Smörj en stor eller fyra små gratängformar med matfett.
  2. Smält matfettet i en kastrull och tillsätt mjölet. Blanda väl och låt det fräsa 1 min under omrörning. Ta bort kastrullen från värmen och vispa ner mjölk och buljong lite i taget. Sätt tillbaka såsen på plattan och låt sjuda upp under omrörning i 2 min.
  3. Ta bort allt skinn och fett på kycklingen. Ta loss allt kycklingkött från benen och strimla det i lagom stora bitar. Skala och tärna löken fint. Ansa och tärna paprikan. Blanda ner kyckling, lök, paprika och örter i såsen. Smaka av med salt och vitpeppar.
  4. Häll ner såsen i gratängformen. Strö över den rivna osten. Gratinera i ugnen 20 min eller tills gratängen är gyllene.
Tips
  • Klumpiga såser kan göras släta genom att man låter såsen passera genom en finmaskig sil. Tryck såsen genom silen med hjälp av en sked.
  • Vit sås ska helst kryddas efter tillagningen. De pepparsorter som passar bäst är kajennpeppar, nymalen svartpeppar eller finmalen vitpeppar.
Näringsfakta per portion
347 kcal
Kolhydrater 11g
Protein 35g
Fett 11g
Fibrer 1g
Källa & bild: Impoline

Inga kommentarer: