Myt: Muskler omvandlas till fett
Det kan smyga sig in lite mer fett under huden under ett träningsuppehåll.
Musklerna blir i och för sig slappare när man inte stimulerar dem längre, och det kan även smyga sig in lite mer fett under huden under ett träningsuppehåll.
Men rent fysiologiskt är muskelmassan och fettvävnaden åtskilda från varandra och det sker ingen omvandling av själva muskeln till fett. När du märker att du har blivit tjockare vid de muskler som du tidigare har tränat, beror det helt enkelt på att spänsten i musklerna har försvunnit.
Myt: Pulverdieter fungerar inte
Pulverdieter och andra radikala metoder kan faktiskt vara bra hjälpmedel för att komma i gång med en bantningskur.
Men efter en tid måste man börja äta igen och då gäller det att INTE återgå till sina gamla matvanor.
Många som väljer en pulverdiet tappar motivationen under den inledande viktminskningsprocessen som både är snabb och kraftödande.
När man sedan gått ned några kilo orkar man göra de nödvändiga förändringarna av vardagskosten och motionsvanorna. Utan dessa förändringar är en kvarstående viktnedgång dömd att misslyckas och fettet sätter sig sakta, men säkert, runt midjan igen.
Myt: Man blir inte tjock av frukt
Frukt innehåller en massa fruktsocker som i sin tur är fettbildande.
Så även om frukt är nyttigt, bör du ändå vara försiktig med hur mycket du äter.
2–3 frukter för mycket om dagen, och vips så sitter det 2–3 kilo mer fett runt midjan när sommaren närmar sig. Det är dock stor skillnad på hur mycket socker olika frukter innehåller.
Juice, inklusive den färskpressade varianten, är den överlägset största syndaren. Den mättar minimalt och innehåller lika många kalorier som coca-cola. Torkad frukt är också energirik och det gäller även för små sockerbomber som vindruvor och aprikoser.
Myt: Situps ger plattare mage
Det går inte att punktförbränna fett genom att träna muskler på vissa delar av kroppen.
De kalorier du förbränner när du tränar kommer från alla kroppens fettdepåer – inte bara från de som finns runt musklerna du tränar.
Vill du bli av med bukfetman måste du förbränna mer kalorier genom att äta mindre och röra dig mer. Stressa också mindre och minska alkoholintaget och de snabba kolhydraterna.
Myt: Löpning är bästa bantningsmetoden
Det finns mycket positivt att säga om löpning, men vill man gå ned i vikt finns det bättre träningsalternativ.
Du förbränner till exempel fler kalorier genom att åka längdskidor eller träna i roddmaskinen där skaderisken också är mindre.
Rent allmänt kan man säga att den bästa motionsformen för att gå ned i vikt är den som du överhuvudtaget utövar. Lusten att motionera är lika viktig som hur effektiv träningsformen är.
Myt: Överviktiga har sämre omsättning
De flesta överviktiga har en ganska normal ämnesomsättning, som även kan öka i takt med att kilona försvinner från kroppen.
Det finns överviktiga som kämpar med vikten på grund av en ärftlig nedsatt ämnesomsättning. Men de tillhör undantagen.
Varje extra kilo fett och muskler bidrar till viloämnesomsättningen, vilket man har nytta av även i soffan och i vilostolen. Utbytet blir ännu bättre när man rör på sig eftersom varje kilo ska förflyttas framåt. Så i praktiken har de flesta överviktiga en högre ämnesomsättning än sina smalare kolleger.
Källa & bild: IForm