torsdag 9 september 2010

Vanliga viktfällor



Varför går man inte ner i vikt? Det fins många olika anledningar till varför man inte går ner i vikt men några av de vanligaste anledningarna kan vara:

Varierar inte frukost och lunch


Om du alltid äter samma sak till frukost och lunch är risken stor att du börjar förknippa hälsosam mat med tråkig mat. Variera istället de hälsosamma alternativen och pigga gärna upp rätterna med färgglada grönsaker som aubergine och squash.

Du äter för mycket färdig mat

Många frysta färdigrätter innehåller för mycket salt och fett. Att äta fryst mat en gång i veckan går bra, men kom ihåg att komplettera med grönsaker och frukt.

Du väljer juice i stället för frukt

Färsk frukt innehåller fler vitaminer och mycket mindre socker än köpt juice. Dessutom ger det mer mättnadskänsla att äta en apelsin än att dricka ett glas juice.

Du äter inte fisk

Fisk innehåller flera nyttiga ämnen, bland annat omega 3-fettsyror som motverkar hjärtattacker.

Du undviker efterrätter

Hoppar du ofta över efterrätten och känner dig både deprimerad och sockersugen efteråt? Unna dig lite sött ibland. Det är bättre att ta en liten bit godis då och då än att vräka i sig flera kilo en gång i månaden.

Du äter för lite fett

30 procent av det dagliga kaloriintaget ska vara fett. Fett i rätt mängd är nyttigt.

Du dricker ett glas vin före middagen

Vin sänker kroppens blodsocker och får dig att känna hunger även om du ätit.

Du äter för stora portioner

Ofta är portionerna alldeles för stora på restauranger. Och risken är att du äter upp allt som serveras på tallriken. Be kyparen om en halv portion.

Du dricker lunch

Om du inte gör det för ofta går det bra att ersätta lunchen med energidryck. Vanlig mat är dock bäst för kroppen. Dessutom ökar mättnadskänslan när vi tuggar i oss mat.

Du äter mycket sås till maten

Förutom att tänka på vad du äter, är det också viktigt att vara uppmärksam på hur maten är tillagad och vad du äter till. Restaurangmat är ofta lagad med feta oljor och mycket smör. Såser är ofta betydligt fetare än vad man tror. Beställ mat med såsen vid sidan om.

Du tror att du kan äta massor

Även om du tränar mycket är det inte bra att äta för mycket. Risken är att du inte förbränner tillräckligt med kalorier och då ger träningen kanske inte resultat.

Du dricker för lite vatten

Om du dricker för lite vatten kan du bli uttorkad. Risken är också stor att du förväxlar törst med godissug.

Du äter sockerfritt godis

Var vaksam på vad sockerfritt godis egentligen innehåller. Även om godisbitarna saknar socker, kan de innehålla mycket kalorier.

Du sätter upp för höga mål

Det är inte bra att sätta upp omöjliga mål. Uppmuntra dig själv, och var glad över de kilon som du går ner, i stället för att deppa över de du inte går ner.

Du undviker smör men inte olja

Både en matsked smör och en matsked olja innehåller över 100 kalorier. Visserligen är olivolja något nyttigare än smör men det viktiga är att inte få i sig för mycket fett.

Du äter för fort

Det tar ungefär 20 minuter att känna sig mätt när man äter. Genom att äta långsamt kan du vara uppmärksam på när magen känner sig full.

Du dricker färdig juice

Se upp för drycker som kallar sig för "fruktcocktail" eller "juicedrink". Ofta innehåller de bara sockrad fruktsaft. Välj juicer som lovar 100 procent outblandad fruktjuice.

Du har slutat äta snacks

Att småäta nyttiga snacks ger både mättnadskänsla och tillfredställelse. Det minskar också risken för att du överäter annan mat. Nyttiga snacks kan till exempel vara gurk- och morotsstavar med yoghurtdipp.

Du äter sorbet – inte yoghurt

Sorbet innehåller lika många kalorier som fryst yoghurt, men saknar det nyttiga kalciumet.

Du äter för få kalorier

Att bara äta 800 kalorier om dagen är för lite. Kroppen behöver omkring 1300 kalorier för att hålla igång de livsuppehållande organen. Om du äter för lite är risken stor att kroppen ställer in sig på svält och vikten förblir densamma.
 
Källa & bild: Aftonbladet

Inga kommentarer: