söndag 24 juni 2012

Tomat- och vitlökspaj


Ingredienser4–6 portioner

Pajdeg:
  • 3 dl grahamsmjöl
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 krm salt
  • 200 g kesella mager
Fyllning:
  • 3 hela vitlökar
  • 12 körsbärstomater
  • 1 knippa färsk timjan
  • 75 g mellanlagrad, mager ost 17%
  • 3 ägg
  • 2 dl mellanmjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm kajennpeppar
Tillagning


1. Börja med pajdegen: Blanda mjöl, tomatpuré och salt, gärna i matberedare. Tillsätt kesellan och arbeta snabbt ihop allt till en deg. Tryck eller kavla ut degen i en pajform, ca 26 cm i diameter.

2. Förgrädda pajskalet i 225°C ca 10 min. Ta pajskalet ur ugnen och sänk värmen till 200°C.

3. Gör fyllningen: Lägg de oskalade vitlöksklyftorna i en kastrull. Täck dem precis med vatten. Låt klyftorna koka ca 3 min. Häll bort vattnet och fyll på med lika mycket nytt vatten. Koka klyftorna ytter-ligare ca 3 min. Häll bort vattnet och skala vitlöksklyftorna.

4. Skölj och halvera körsbärs-tomaterna. Finfördela timjan och ost i matberedare. Tillsätt ägg, mjölk, salt och kajennpeppar.

5. Fördela vitlöksklyftorna och tomathalvorna i pajskalet. Häll över äggstanningen. Grädda pajen mitt i ugnen ca 30 min, eller tills den fått fin färg. 

Näringsvärde per portion
Kcal 264 
Kolhydrater 36g  
Protein 14g  
Fett 7g  
Fibrer 3g

Källa & bild: Imponline

2 kommentarer:

Lotta sa...

Antar då att kalorierna per portion är beräknade på att det blir 6 portioner på en paj, eller är det 4portioner?

Unknown sa...

Delade pajen i fyra portioner och det blev lagom stora bitar. Den var riktigt god, menar verkligen riktigt god! Testa den själva!