tisdag 19 juni 2012

5 saker du inte visste var onyttiga

5 saker du inte visste var onyttiga1. Sockerfritt godis
Är du en av dem som alltid har sockerfritt godis i väskan? Då ska du veta att ”sockerfri” inte betyder samma sak som ”utan kalorier”. Där är ungefär 7 kalorier i en bit och en påse blir omkring 84 kalorier. En påse om dagen räknas alltså med i kaloriräkneskapet.


2. Chips med olivolja
Eller med reducerat fettinnehåll. Gjort för att vi skulle tro att det var sunt, men där får vi tänka om. Kaloriinnehållet i en påse på 170 gram kan vara över 900! Nötter är ett mycket sundare val, men också de är fulla av kalorier så en näve räcker.


3. Pesto
Pesto är gott och en säker vinnare på pastarätten. Men visste du att varje matsked peso innehåller omkring 100 kalorier? Det blir snabbt väldigt många kalorier i den sunda pastasalladen. Om du inte vill tumma på peston kan du tänka på hur många kalorier du annars får i dig på en dag och att kroppen räknar kalorier – oavsett hur sunda de är.


4. Sorbet
Sorbet är det sunda alternativet vid sidan om vanlig glass, eller? Det är i alla fall vad många tror. Sanningen är att även om sorbet inte innehåller mycket fett så innehåller det socker, massor av socker. Kaloriinnehållet kan därför bli högre än i gräddglass.


5. Kycklinglår
Att skinnet är fett, det har vi hört förut. Men visste du hur fett det faktiskt är?
1 kycklinglår utan skinn: Cirka 158 kalorier
1 kycklinglår med skinn: Cirka 336 kalorier
Alltså: Hoppa över skinnet, men fortsätt äta kyckling. Det är sunt, magert, proteinrikt och ger bra mätthet.


Källa & bild: Aktiv träning

Inga kommentarer: