fredag 29 juni 2012

Sommarens blåbärskaka



Ingredienser - 10 bitar
  • 2 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,5 dl naturell yoghurt
  • 2 msk smält smör eller margarin + matfett till formen
  • 2 äggvitor
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • rivet skal och saften av 1 citron 
Fyllning:
  • 250 g rensade, färska blåbär eller 275 g djupfrysta, osockrade 
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 msk strösocker
Tillagning


1. Värm ugnen till 200°C. Placera ugnsgallret på mellersta falsen. Klipp till ett bakplåtspapper efter botten på en springform (ca 20 cm i diameter). Lägg pappret i botten. Pensla formens sidor med matfett. 

2. Tina de djupfrysta bären, låt dem rinna av ordentligt. Fördela bären på bottnen i formen. Blanda 1 msk potatismjöl och 1 msk socker och strö det över.

3. Vispa ägg och socker ljust och pösigt. Blanda ner yoghurt, matfett, citronsaft och -skal. Vispa äggvitorna till hårt skum.

4. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Sikta ner blandningen. Blanda snabbt och försiktigt samman till en jämn smet. Vänd ner de vispade äggvitorna. Häll smeten försiktigt över bären.  

5. Grädda 40–50 min eller tills kakan känns torr. Låt kakan stå kvar i formen i 10 min innan formen öppnas. Vänd kakan så att bären kommer uppåt. Servera kakan varm eller kall. 

Näringsvärde per bit
Kalorier 220 
Kolhydrater 39g  
Protein 6g  
Fett 4g  
Fibrer 2g

Källa & bild: Imponline

2 kommentarer:

Twitch sa...

Hej tjena! Jag "deffar" som du så fint kallar det. Och jag är HELT beroende av gram vikter. Du skriver ut hur många portioner det är per rätt, men inte hur många gram det är per portion (så som du räknat. Det känns viktigt att veta! Hade gärna använt dina recept om jag hade vetat hur stor en "portion" är enligt dig. (sånt är ju en aning relativt)

AD sa...

Det är bara att väga rätten och dela på antalet portioner så får du fram vikten i gram.

Lycka till!