torsdag 1 april 2010

Ryska ägg

Ingredienser - 4-6 portioner

Ägg med matjesfyllning:
  • 4 ägg
  • 1 litet äpple
  • 1 liten gul lök
  • 1 tsk färskpressad citronsaft
  • 1 msk fettfri majonnäs
  • 1 matjesfilé
  • ca 15 kapris

Ägg med romfyllning:

  • 4 ägg
  • 1 litet äpple
  • 2 msk klippt gräslök
  • 1 msk hackad dill
  • 1 tsk färskpressad citronsaft
  • 2 msk matlagningsyoghurt
  • salt
  • peppar
  • 50 g röd rom, storkornig

Tillagning

  1. Börja med att hårdkoka alla äggen ca 8 min. Skala och halvera äggen. Ta ur gulorna till de båda fyllningarna.
  2. Matjesfyllning: Skala äpple och lök. Mixa äpple och lök tillsammans med 4 hårdkokta äggulor, citronsaft och majonnäs. Hacka matjesfilén och blanda ner den i röran. Fyll 8 ägghalvor med röran och garnera med kapris.
  3. Romfyllning: Skala äpplet. Mixa äpplet tillsammans med 4 hårdkokta äggulor, gräslök, dill, citronsaft och matlagningsyoghurt. Smaka av med salt och peppar. Fyll 8 ägghalvor med röran och garnera med storkornig, röd rom.

Serveringsförslag
Servera äggen vackert upplagda på ett stort fat. Garnera gärna med lite dill och strimlad, röd paprika.

Tips
Kläm försiktigt om ägghalvan så faller äggulan lätt ur.
Ägg ska bara sjudas för att få bästa konsistens. Om vattnet får stormkoka är det lätt att skalet spricker och vitan blir seg. Spola de färdigkokta äggen i kallt vatten. Låt hårdkokta ägg ligga kvar en stund i det kalla vattnet. Då blir äggen lättare att skala och risken för mörkfärgning av gulan minskar.

Näringsvärde per portion 194 kcal Kolhydrater 10g Protein 14g Fett 11g Fibrer 1g

Källa & bild: Impoline

Inga kommentarer: