onsdag 7 april 2010

Köttfärslimpa med tomatsås



Ingredienser - 10 portioner
  • 500 g nötfärs, mager
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 chilifrukt
  • 0,5 dl solroskärnor
  • 1 msk riven ingefära
  • 0,5 tsk mald svartpeppar
  • 3 äggvitor
  • 0,5 dl ströbröd
  • 0,75 dl grahamsmjöl
  • 0,5 tsk smör eller margarin

Tomatsås:

  • 2 schalottenlökar
  • 5 dl passerade tomater
  • 1 msk chilisås
  • 2 msk solroskärnor
  • 3 msk hackad persilja
  • 2 msk balsamvinäger
  • 0,5 dl kycklingbuljong

Tillagning

  1. Värm ugnen till 175°C. Smörj en 18x9 cm ugnssäker form med matfett.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök. Skölj och kärna ur chilifrukten, hacka den fint. Lägg lök- och chilihacket i en skål.
  3. Blanda ner köttfärs, 0,5 dl solroskärnor ingefära, peppar, äggvita, ströbröd och mjöl.
  4. Fyll formen med färsblandningen och jämna till ytan.
  5. Stek färsen i ugnen 45 min tills färsen är fast i konsistensen samt börjar släppa formens kanter. Stjälp upp limpan på en skärbräda.
  6. Tomatsås: skiva schalottenlöken fint. Häll tomater, chilisås, solroskärnor, persilja, vinäger och buljong i en matberedare. Kör blandningen till en slät sås, häll över den i en kastrull och tillsätt schalottenlöken. Skiva köttfärsliman och servera den med såsen.

Tips

  • Välj helst mager nötfärs, det har en viss betydelse för limpans konsistens och saftighet. Fetthalten blir dessutom lägre.
  • Gör flera små köttfärslimpor genom att använda 2–3 bakformar eller genom att lägga en bit dubbelt bakplåtspapper som skiljevägg i en normalstor form

Näringsvärde per portion 188 kcal Kolhydrater 15g Protein 15g Fett 85g Fibrer 4g

Källa & bild: Impoline

Inga kommentarer: