Ingredienser - 10 portioner
- 500 g nötfärs, mager
- 2 gula lökar
- 2 vitlöksklyftor
- 1 chilifrukt
- 0,5 dl solroskärnor
- 1 msk riven ingefära
- 0,5 tsk mald svartpeppar
- 3 äggvitor
- 0,5 dl ströbröd
- 0,75 dl grahamsmjöl
- 0,5 tsk smör eller margarin
Tomatsås:
- 2 schalottenlökar
- 5 dl passerade tomater
- 1 msk chilisås
- 2 msk solroskärnor
- 3 msk hackad persilja
- 2 msk balsamvinäger
- 0,5 dl kycklingbuljong
Tillagning
- Värm ugnen till 175°C. Smörj en 18x9 cm ugnssäker form med matfett.
- Skala och finhacka lök och vitlök. Skölj och kärna ur chilifrukten, hacka den fint. Lägg lök- och chilihacket i en skål.
- Blanda ner köttfärs, 0,5 dl solroskärnor ingefära, peppar, äggvita, ströbröd och mjöl.
- Fyll formen med färsblandningen och jämna till ytan.
- Stek färsen i ugnen 45 min tills färsen är fast i konsistensen samt börjar släppa formens kanter. Stjälp upp limpan på en skärbräda.
- Tomatsås: skiva schalottenlöken fint. Häll tomater, chilisås, solroskärnor, persilja, vinäger och buljong i en matberedare. Kör blandningen till en slät sås, häll över den i en kastrull och tillsätt schalottenlöken. Skiva köttfärsliman och servera den med såsen.
Tips
- Välj helst mager nötfärs, det har en viss betydelse för limpans konsistens och saftighet. Fetthalten blir dessutom lägre.
- Gör flera små köttfärslimpor genom att använda 2–3 bakformar eller genom att lägga en bit dubbelt bakplåtspapper som skiljevägg i en normalstor form
Näringsvärde per portion 188 kcal Kolhydrater 15g Protein 15g Fett 85g Fibrer 4g
Källa & bild: Impoline
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar