söndag 18 april 2010

Inbakad spenat



Ingredienser - 4 portioner
  • 200 g tinad och hackad bladspenat
  • 4 frysta smördegsplattor
  • 1 liten gul lök
  • 1 msk matolja
  • muskotnöt
  • salt
  • peppar
  • 1 ägg
  • 3 msk sesamfrön

Saffranssås:

  • 0,5–1 kuvert saffran
  • 1 dl grönsaksbuljong
  • salt
  • peppar
  • 2 msk crème fraiche

Tillagning

  1. Ta fram och tina smördegen. Skala och hacka löken fint. Värm matoljan i en kastrull och fräs löken i den tills den mjuknar. Tillsätt spenaten och fräs ytterligare ca 5 min tills vätskan dunstat bort. Krydda med riven muskotnöt, salt och peppar efter behag.
  2. Kavla ut smördegsplattorna en aning och fördela spenatblandningen på halva delen av plattorna. Vispa upp ägget lite lätt och pensla degkanterna med det. Vik över den andra deghalvan och pressa ihop kanterna.
  3. Pensla överdelen med ägg och strö på sesamfrön. Baka smördegspaketen i 200°C, ca 20 min eller tills de fått lite färg.
  4. Värm buljongen till såsen i en kastrull och smaksätt med salt, peppar och saffran. Rör ner crème fraiche och servera såsen varm till spenatpaketen.

Tips

  • Tryck samman kanterna med en gaffel så får spenatpaketen ett dekorativt utseende.
  • Om du har tillgång till färsk spenat så förväll den i lite lättsaltat vatten. Krama ur vattnet och hacka sedan spenaten.
  • Med fillodeg blir spenaträtten magrare. Grädda då paketen i 175°C, 10–15 min

Näringsvärde per portion 317 kcal Kolhydrater 21g Protein 6g Fett 24g Fibrer 2g

Källa & bild: Impoline

Inga kommentarer: