torsdag 1 april 2010

Kycklingspett med goda såser




Ingredienser - 4 portioner

  • 3 kycklingbröst (ca 400 g)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 7 msk olja
  • 3 msk färskpressad citronsaft
  • 1 tsk mild curry
  • 1 stor morot
  • salt
  • 1 röd paprika
  • 1 grön paprika
  • 2 små lökar
  • 6 skivor bacon
  • svartpeppar


Dessutom:

  • 4 grillspett

Tillagning

  1. Skölj kycklingbrösten i kallt vatten. Dela dem i 12 bitar. Skala vitlöksklyftan och pressa ner den i en skål. Tillsätt 4 msk olja, citronsaft och curry. Blanda väl. Lägg ner kycklingbitarna i marinaden. Täck över och marinera i ca 1 tim.
  2. Skala moroten och skär den i skivor. Sänk ner morotsskivorna 3 min i kokande saltat vatten. Ansa paprikorna och skär dem i bitar. Skala lökarna och skär dem i klyftor.
  3. Ta upp kycklingen ur marinaden och låt rinna av. Slå in varje kycklingbit i 0,5 skiva bacon. Varva kött och grönsaker på spetten. Salta och peppra spetten.
  4. Hetta upp resten av oljan och stek spetten runt om 8–10 min. Pensla under tiden spetten med marinaden. Servera med ett par goda såser till.

Variation
Spetten kan också penslas med marinaden och sedan grillas. Eller grilla dem i ugnen i en smord ugnssäker form.

Paprikasås

  1. Ansa 2 röda paprikor.
  2. Skala 1 gul lök.
  3. Kör paprika, lök, 3 msk rödvinsvinäger, 1 msk ströbröd och 3 msk ketchup i matberedaren eller mixern.
  4. Tillsätt 8 msk olivolja, lite i taget. Smaka av med salt, socker och kajennpeppar.

Curry- och äppelsås

  1. Blanda skyn som spetten har stekts i med 1 msk färskpressad citronsaft och 1,25 dl kycklingbuljong.
  2. Tillsätt 1 tärnat äpple som får sjuda med tills det faller sönder. Smaka av med honung, citronsaft, kajennpeppar och curry.
  3. Vispa ner 2 msk crème fraiche.

Näringsvärde per portion 340 kcal Kolhydrater 6g Protein 26g Fett 28g Fibrer 2g

Källa & bild: Impoline

Inga kommentarer: