lördag 22 september 2012

Morotskaka


Ingredienser 24 bitar
  • margarin till formen
  • 5 dl grahamsmjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1,5 tsk malen kanel
  • 1 tsk bikarbonat
  • knappt 1 krm riven muskot
  • 1,25 dl honung
  • 1,25 dl matlagningsyoghurt
  • 0,5 dl olja
  • 2 äggvitor
  • 1 stort ägg
  • 1 msk vaniljsocker
  • 225 g (5 dl) finrivna morötter
Glasyr:
  • 100 g mager philadelphiaost
  • 0,5 dl florsocker
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • saft och rivet skal av 0,5 citron
  • 0,5 dl hackade valnötter (kan uteslutas)


Tillagning

1. Värm ugnen till 200°C. Smörj en 20 cm kvadratisk eller en 22x28 cm bakform med margarin. Blanda mjöl, bakpulver, kanel, bikarbonat och muskot i en skål. 

2. Vispa samman honung, yoghurt, olja, äggvita, ägg och vaniljsocker i en stor skål. Tillsätt morötterna, rör om. Blanda i mjölet till en slät smet. Häll i formen.

3. Grädda ca 25 min eller prova med en provsticka. Ställ formen på galler att svalna, stjälp upp.

4. Rör färskosten slät tillsammans med socker och vaniljsocker. Smaksätt med citronskal och saft. Bred krämen över kakan. Garnera eventuellt med valnötterna.


Tips
• Låt kakan svalna på galler så undviker du att den blir fuktig. Det gör också att kakan kallnar jämnt, vilket är viktigt för att glasyren ska bli fin.


• Häll smeten i en 20 cm kvadratisk form. Om du använder en 22 cm rund eller rektangulär form, så minska eventuellt gräddningstiden med 5 min.


Näringsvärde per bit
Kalorier 185 
Kolhydrater 25g  
Protein 5g  
Fett 7g  
Fibrer 2g


Källa & bild: Imponline

Inga kommentarer: