torsdag 21 april 2011

Matjestartar på fullkornsbröd


Ingredienser - 4 portioner
  • 6 cornichons eller annan inlagd gurka
  • 1 äpple
  • 2 tsk färskpressad citron
  • 6 dillkvistar
  • 1 liten rödlök
  • 230 g matjesfiléer
  • 1,5 msk matlagningsyoghurt
  • svartpeppar
  • 16 små salladsblad
  • 4 skivor mörkt fullkornsbröd

Tillagning
  1. Hacka gurkorna fint. Skölj äpplet, skär det i fjärdedelar och ta bort kärnhuset. Hacka äppelbitarna och blanda dem med färskpressad citron.
  2. Ta av dillvipporna från kvistarna, lägg 8 vippor åt sidan och hacka resten fint. Skala löken och hacka den fint.
  3. Låt matjesfiléerna rinna av och tärna dem fint. Blanda matjessill, äpple och cornichons i en skål. Rör ner den hackade dillen, löken och yoghurten. Blanda väl och smaka av med peppar.
  4. Skölj och torka av salladsbladen. Halvera brödskivorna diagonalt och lägg 2 salladsblad på varje brödskiva. Portionera upp matjestartaren på salladen och garnera med dill. Servera genast.
Näringsvärde per portion

281 kcal
Fett 14g
Protein 12g
Kolhydrater 26g
Fibrer 4g


Receptvariant

  • Tartaren är också mycket god med kallrökt lax istället för matjessill. Laxtartar är god att servera på tallrik på salladsbladen med bröd till. Den som vill kan lyxa till laxtartaren genom att blanda ner 2–3 msk röd stenbitsrom.
  • Matjestartaren är också god att servera på kall, kokt skivad potatis.
Källa & bild: Impoline

Inga kommentarer: