Björnbärspaj
Ingredienser - 12 bitar
- 3 dl vetemjöl
- 1 nypa salt
- rivet skal av 0,5 citron
- 6 msk strösocker
- 75 g smör eller margarin + matfett till formen
- 2 msk vatten
- 500 g björnbär
- 1–1,5 dl strösocker
- 100 g smörkex
- 100 g finhackad mandel
- rivet skal av 1 citron
- 2–3 msk vaniljsocker
- Blanda mjöl, salt, citronskal och socker. Skär ner matfettet i små bitar i mjölblandningen och knåda ihop degen. Tillsätt 2 msk vatten, lite i taget tills det blir en jämn och smidig deg. Lägg degen i plastfolie och kyl i 30 min.
- Skölj björnbären och låt dem rinna av. Blanda dem med sockret och ställ dem åt sidan. Lägg kexen i en plastpåse och smula dem fint med en brödkavel.
- Häll ur saften som bildats från björnbären. Blanda bär, kex, mandel, citronskal och vaniljsocker.
- Sätt ugnen på 200°C. Smörj en form och lägg i björnbärsblandningen.
- Kavla ut degen mellan plastfolie och lägg den över formen med björnbären och tryck till kanterna. Gör ett hål i mitten på degen så att ångan kan komma ut. Baka i ugnen ca 45 min.
248 kcal
Kolhydrater 34g
Protein 4g
Fett 11g
Fibrer 4g
Källa & bild: Impoline
Cassata light på röd bärspegel
Ingredienser - 8 portioner
- 2 dl strösocker
- 4 äggvitor
- 3 msk pinjenötter
- 2 dl vispgrädde
- 1,5 dl lätt crème fraiche
- 1,5 dl lätt kesella
- 1 påse cocktailbär (50 g)
- 50 g suckat
- 1 dl russin
- 3 dl vinbärspuré eller jordgubbspuré
- färska körsbär eller röda vinbär
- Koka upp 1 dl vatten tillsammans med sockret och koka 5 min till en simmig sockerlag. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vispa ner den heta sockerlagen i äggviteskummet och fortsätt vispa till en slät marängsmet. Låt svalna helt.
- Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna och låt dem svalna. Vispa grädden löst. Vispa även crème fraichen och blanda den med kesellan och grädden. Rör ner blandningen i marängsmeten lite i taget. Det ska inte bli helt blandat, utan skikta sig lite grann.
- Blanda pinjenötter, cocktailbär, suckat och russin och rör ner allt i glassmeten. Ställ in i frysen och frys minst 12, men helst 24 tim.
- Ta ut glassen ur frysen. Portionera upp vinbärspurén på 8 tallrikar. Skär cassatan i skivor och lägg upp dem på vinbärspurén. Garnera med färska bär
298 kcal
Fett 14g
Protein 6g
Kolhydrater 37g
Fibrer 3g
Källa & bild: Impoline
Kokoscake med ananas
Ingredienser - 10–12 bitar
- 21⁄2 dl riven kokos
- saft och skal av 1 citron
- 200 g digestivekex
- 75 g mjukt smör
- 11⁄2 dl vispgrädde
- 11⁄2 dl strösocker
- 500 g lätt färskost, tex philadelphia
- 1⁄2 färsk ananas
- springform, 24–26 cm i diameter
- bakplåtspapper
- Lägg 1⁄2 dl kokos åt sidan till garnering. Lägg resten av kokosen i en skål och dränk in den med färskpressad citron och citronskal. Täck botten på en springform med bakplåtspapper.
- Smula digestivekexen. Det enklaste är att lägga kexen i en plastpåse och kavla kraftigt på påsen tills alla kex har smulats sönder. Blanda kexsmulorna med det mjuka smöret i en skål och rör om till en massa. Täck botten på formen med kexmassan och ställ in formen i kylen.
- Vispa grädden tillsammans med hälften av sockret. Blanda grädden med den citronindränkta kokosen. Vispa färskosten porös med resten av sockret. Rör ner osten i gräddblandningen.
- Bred ut smeten på kexbottnen och jämna till ovansidan. Låt kakan stå ca 1 tim i frysen före servering och servera den iskall. Förvara dock kakan i kylen om den görs i förväg – den bör inte stå mer än 1 tim i frysen, då blir den för hård.
- Rosta den sparade kokosen i en het, torr stekpanna. Skala ananasen med en kniv medan du håller i bladen. Skär ut "ögonen" genom att följa dem diagonalt med knivspetsen. Skär den sedan i skivor och skär ut stammen. Garnera kakan med kokos och ananas strax före servering
318 kcal
Fett 22g
Protein 5g
Kolhydrater 25g
Fibrer 3g
Käll & bild: Impoline
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar