söndag 17 april 2011

Efterrätter

Björnbärspaj




Ingredienser - 12 bitar
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 nypa salt
  • rivet skal av 0,5 citron
  • 6 msk strösocker
  • 75 g smör eller margarin + matfett till formen
  • 2 msk vatten
Fyllning:
  • 500 g björnbär
  • 1–1,5 dl strösocker
  • 100 g smörkex
  • 100 g finhackad mandel
  • rivet skal av 1 citron
  • 2–3 msk vaniljsocker
Tillagning
  1. Blanda mjöl, salt, citronskal och socker. Skär ner matfettet i små bitar i mjölblandningen och knåda ihop degen. Tillsätt 2 msk vatten, lite i taget tills det blir en jämn och smidig deg. Lägg degen i plastfolie och kyl i 30 min.
  2. Skölj björnbären och låt dem rinna av. Blanda dem med sockret och ställ dem åt sidan. Lägg kexen i en plastpåse och smula dem fint med en brödkavel.
  3. Häll ur saften som bildats från björnbären. Blanda bär, kex, mandel, citronskal och vaniljsocker.
  4. Sätt ugnen på 200°C. Smörj en form och lägg i björnbärsblandningen.
  5. Kavla ut degen mellan plastfolie och lägg den över formen med björnbären och tryck till kanterna. Gör ett hål i mitten på degen så att ångan kan komma ut. Baka i ugnen ca 45 min.
Näringsvärde per portion

248 kcal
Kolhydrater 34g
Protein 4g
Fett 11g
Fibrer 4g

Källa & bild: Impoline


Cassata light på röd bärspegel



Ingredienser - 8 portioner
  • 2 dl strösocker
  • 4 äggvitor
  • 3 msk pinjenötter
  • 2 dl vispgrädde
  • 1,5 dl lätt crème fraiche
  • 1,5 dl lätt kesella
  • 1 påse cocktailbär (50 g)
  • 50 g suckat
  • 1 dl russin
  • 3 dl vinbärspuré eller jordgubbspuré
Garnering:
  • färska körsbär eller röda vinbär
Tillagning
  1. Koka upp 1 dl vatten tillsammans med sockret och koka 5 min till en simmig sockerlag. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vispa ner den heta sockerlagen i äggviteskummet och fortsätt vispa till en slät marängsmet. Låt svalna helt.
  2. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna och låt dem svalna. Vispa grädden löst. Vispa även crème fraichen och blanda den med kesellan och grädden. Rör ner blandningen i marängsmeten lite i taget. Det ska inte bli helt blandat, utan skikta sig lite grann.
  3. Blanda pinjenötter, cocktailbär, suckat och russin och rör ner allt i glassmeten. Ställ in i frysen och frys minst 12, men helst 24 tim.
  4. Ta ut glassen ur frysen. Portionera upp vinbärspurén på 8 tallrikar. Skär cassatan i skivor och lägg upp dem på vinbärspurén. Garnera med färska bär
Näringsvärde per portion

298 kcal
Fett 14g
Protein 6g
Kolhydrater 37g
Fibrer 3g


Källa & bild: Impoline


Kokoscake med ananas





Ingredienser - 10–12 bitar

  • 21⁄2 dl riven kokos
  • saft och skal av 1 citron
  • 200 g digestivekex
  • 75 g mjukt smör
  • 11⁄2 dl vispgrädde
  • 11⁄2 dl strösocker
  • 500 g lätt färskost, tex philadelphia
  • 1⁄2 färsk ananas
Övrigt:
  • springform, 24–26 cm i diameter
  • bakplåtspapper
Tillagning
  1. Lägg 1⁄2 dl kokos åt sidan till garnering. Lägg resten av kokosen i en skål och dränk in den med färsk­pressad citron och citronskal. Täck botten på en springform med bakplåtspapper.
  2. Smula digestivekexen. Det enklaste är att lägga kexen i en plastpåse och kavla kraftigt på påsen tills alla kex har smulats sönder. Blanda kexsmulorna med det mjuka smöret i en skål och rör om till en massa. Täck botten på formen med kexmassan och ställ in formen i kylen.
  3. Vispa grädden tillsammans med hälften av sockret. Blanda grädden med den citronindränkta kokosen. Vispa färskosten porös med resten av sockret. Rör ner osten i gräddblandningen.
  4. Bred ut smeten på kexbottnen och jämna till ovan­sidan. Låt kakan stå ca 1 tim i frysen före servering och servera den iskall. Förvara dock kakan i kylen om den görs i förväg – den bör inte stå mer än 1 tim i frysen, då blir den för hård.
  5. Rosta den sparade kokosen i en het, torr stek­panna. Skala ananasen med en kniv medan du håller i bladen. Skär ut "ögonen" genom att följa dem diagonalt med knivspetsen. Skär den sedan i skivor och skär ut stammen. Garnera kakan med kokos och ananas strax före servering
Näringsvärde/portion

318 kcal
Fett 22g
Protein 5g
Kolhydrater 25g
Fibrer 3g


Käll & bild: Impoline

Inga kommentarer: