Ingredienser - 4 portioner
- 1 kg bladspenat
- 1 lök
- 1 vitlöksklyfta
- 1 knippe basilika
- 1 msk olja
- salt, svartpeppar
- 50 g ost
- 20 g smör
- 1 msk vetemjöl
- 21⁄2 dl lättmjölk
- 1 nypa riven muskot
- 1–2 tsk färskpressad
- citron
- 1 dl riven parmesan
- 4 ägg
Tillagning
- Skölj och ansa spenaten och låt den rinna av väl. Skala och hacka löken grovt. Skala och hacka vitlöken. Ta av basilikabladen från kvistarna och strimla bladen.
- Hetta upp oljan i en stor kastrull, lägg i löken och fräs tills den mjuknar. Blanda ner vitlöken och fräs under omrörning. Tillsätt spenaten, lägg på locket och fräs tills spenaten sjunkit ihop, ca 3 min.
- Låt spenat, lök och vitlök rinna av i en sil. Krydda med salt och peppar och blanda ner basilikan. Hacka blandningen grovt och lägg den i en ugnsfast form. Sätt ugnen på 200°C.
- Riv osten fint. Hetta upp smöret i en kastrull och vispa ner mjölet. Vispa ner mjölken lite i taget och koka upp. Blanda ner den rivna osten och smaka av såsen med muskot, salt, peppar och färskpressad citron. Blanda till slut ner parmesanosten.
- Gör 4 fördjupningar i spenatblandningen och knäck ett ägg i varje. Sätt in i ugnen, 10 min. Ta ut formen, häll på ostsåsen och låt stå ytterligare 30 min i ugnen. Servera med enbart en tomatsallad eller till korv eller grillat kött.
341 kcal
Fett 23g
Protein 23g
Kolhydrater 9g
Fibrer 3g
Tips
För att slippa ansa spenaten kan man istället för färsk spenat använda 450 g fryst bladspenat. Låt spenaten tina innan den används
Källa & bild: Impoline
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar