lördag 17 november 2012

Äppelmuffins


Ingredienser - 12 muffins
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk kanel
  • 0,5 dl strösocker
  • 3 tsk vallmofrö
  • 2,5 dl rivet äpple (ca 2 äpplen)
  • 1 dl hackade dadlar
  • 1 ägg
  • 2,5 dl mellanmjölk
  • 5 msk smält smör eller margarin + smält matfett till formarna
Tillagning

1. Sätt ugnen på 200°C. Smörj muffinsformen med smält matfett.

2. Blanda mjöl, bakpulver och kanel i en skål. Tillsätt socker, vallmofrön, äpple och dadlar. 

3. Vispa ihop ägg och mjölk lätt i en skål. Vispa ner det smälta matfettet.

4. Blanda ner äggsmeten i mjölblandningen. Blanda försiktigt ihop smeten med en slev.

5. Fyll formarna med smet. Baka 15–20 min tills en provsticka visar att de är torra. Låt muffinsen svalna på ett galler.


Tips
• Blanda bara ihop muffinssmeten tills den är precis blandad, det behövs inte mer än ett tiotal omrörningar.

• Skär försiktigt runt kanten på muffinsen med skaftet på en tesked innan de tas upp ur sina formar. Låt dem sedan svalna på ett galler.


Näringsvärde per portion
Kcal 167 
Kolhydrater 25g  
Protein 4g  
Fett 6g  
Fibrer 1g


Källa & bild: Imponline

Inga kommentarer: