tisdag 28 augusti 2012

Få bort magfettet - 10 råd

1. ÄT FET FISK
Fet fisk innehåller mycket kalorier, men innehåller även verksamma ämnen som hjälper dig att gå ner i vikt. Ät därför ungefär 150 gram fet fisk i veckan som lax, makrill eller sill. Både f skarnas omega- 3-fettsyror, D-vitamin och spårämnet jod påverkar fettcellerna positivt. Det beror på att de nyttiga ämnena i fisken stimulerar nedbrytningen av det lagrade fettet på magen, en process som är en förutsättning för att du ska bli av med det. Ät allt som allt 300 g fisk i veckan de sista 150 grammen ska komma från en mager fisk.

2. FÅ TILLRÄCKLIGT MED D-VITAMIN
D-vitamin är ytterst viktigt ifall du vill bli av med fettet kring magen. D-vitamin har nämligen betydelse för hur bra fettcellerna fungerar. Brist på D-vitamin betyder att det blir svårare att frigöra och förbränna det upplagrade fettet. Fet fisk är en mycket bra källa till D-vitamin. Andra källor är mjölk, ost och ägg och inte minst solen. Huden tillverkar själv D-vitamin, när solen skiner på den. Väldigt många kvinnor får inte i sig tillräckligt med D-vitamin. Därför är det bra att vara uppmärksam på det.

3. ÄT MASSOR AV FRUKT OCH GRÖNT
Undersökningar har visat att ju mer frukt och grönsaker du äter, ju smalare blir du kring midjan. Framför allt hos kvinnor har frukt och grönsaker en specifik slankande verkan på magen utan att forskarna kan förklara varför. Kanske beror det på att frukt och grönsaker innehåller små mängder av östrogenliknande ämnen som gör att fettet tenderar att sätta sig under huden på hela kroppen istället för mellan tarmarna. Se till att få i dig minst 600 gram grönsaker och färsk frukt om dagen.

4. ÄT MAGERT KÖTT
Protein är ett genialt bantningsmedel och det gäller inte minst när du vill bli av med fett på magen. Vissa aminosyror i protein från framför allt magert kött är speciellt slankande, eftersom de är med och frigör det upplagrade fettet på magen. Proteinet stimulerar samtidigt ämnesomsättningen så att förbränningen ökar. Det är även väldigt mättande per kalori och dämpar generellt aptiten.

5. DRICK KAFFE OCH TE
Det finns många ämnen i kaffe och te som bidrar till att minska fettet på magen. Koffeinet i både kaffe och te är speciellt verksamt på magen då fettcellerna här är mer känsliga för koffein än andra fettceller. Koffein ökar helt enkelt kroppens möjligheter att släppa ifrån sig fettet som sitter på magen. Te och grönt te innehåller katechiner och andra växtämnen som fungerar extra bra på magens fettceller. Det går bra att dricka upp till åtta koppar av de koffeinhaltiga dryckerna per dag. Drick tre koppar kaffe om dagen och resten som te. Är du gravid bör du undvika koffein i stora mängder.

6. ÄT INTE VITT BRÖD
Tyvärr. Inte heller denna gång kan forskarna ge oss en ursäkt för att sätta tänderna i massor av vitt bröd och pasta. Tvärtom. De har nämligen kommit fram till att ju fler kolhydrater du äter från raffinerade sädesslag, desto mer fett sätter sig kring magen. Det betyder att du gör klokt i att undvika bland annat vitt bröd, vitt ris, vanlig pasta, många frukostflingor, kakor och bakverk. Den sortens mat ger dig oftast en snabb höjning av blodsockret. Det är även möjligt, men inte helt säkert, att detta är orsaken till att den har en negativ inverkan på fettcellerna. Du ska däremot inte undvika alla spannmålsprodukter. Välj bara att äta dem där minst 50 procent är av fullkorn. Rågbröd, fullkornspasta, havregryn med mera är bra och mättande val.

7. DRA NER PÅ POTATISEN
Om du äter potatis varje kväll är det kanske dags att dra ner på det lite. Forskning har visat att framför allt kvinnor har en tendens att lagra extrafett på magen om de får i sig mycket kolhydrater genom potatis. Kanske för att potatis har samma effekt på kroppen som vitt bröd. Byt ut potatisen mot grönsaker, brunt ris eller fullkornspasta. Var emellertid uppmärksam på att annan forskning har visat att potatis ger bra mättnad i förhållande till kaloriinnehållet, så om du ska bli av med fett på andra ställen än på magen är potatis ett bra val.

8. DRICK LITE VIN
Drick ett litet glas vin varje dag. Undersökningar har visat att ett måttligt alkoholintag ger mindre fett på magen. Det beror förmodligen på att alkohol i små mängder verkar avstressande, vilket sänker blodets innehåll av kortisol. Ju mindre kortisol du har i blodet, desto lättare är det att bli av med fettet på magen. Effekten gäller dock enbart för alkohol från vin och öl och du får högst dricka sju glas i veckan annars får det den motsatta effekten. Alkohol i större mängder har nämligen en specifik inverkan på var fettet sätter sig. Alkohol får kroppen att kanalisera fettet till midjan och samtidigt bort från andra delar av kroppen. Det betyder att du får en äppelform av för mycket alkohol. Detta gäller i högre grad kvinnor än män.

9. ANVÄND INTE FÖR MYCKET OLJA
Nyttigt fett har med goda skäl blivit ett populärt inslag i mångas dieter, men när det gäller att bli av med fett från magen är det fortfarande en bra idé att spara på fettet. Undersökningar har visat att om du har för mycket vegetabilisk olja i din mat kommer det sluta med att den sätter sig kring din mage. Däremot hjälper sunt fett i hög grad till med att smälta fett från höfterna. Vegetabiliska kommer från bland annat växtoljor och margarin. Du ska inte undvika dem helt, då de är nyttiga för bland annat hjärtat och blodomloppet. Om du äter ungefär 1 600 kcal om dagen, vilket är passande i en slankdiet, kan du äta ungefär 40 gram sunt fett om dagen.

10. ÄT MINDRE SOCKER
Ju mer socker du äter, desto mer fett har du oftast på magen. Tyvärr. Det är därför bra om du undviker godis, kakor, läsk, saft och andra sockerkällor i kosten även de dolda som fruktyoghurt, inlagd sill och ketchup. Orsaken kan vara densamma som att man ska undvika för mycket vitt bröd och ljus pasta, nämligen den snabba upp- och nergången av blodsockret, vilket kan påverka fettcellerna negativt.

Källa & bild: IForm

Inga kommentarer: