fredag 4 maj 2012

Dagsmeny, 1250 kcal



Frukost

Yoghurt med bär
 – 315 kcal

Ingredienser - 1 port

Så här gör du

2½ dl naturell yoghurt, 3 %, ev. låglaktos med 1 dl tinade hallon och 1 dl fruktmüsli, ev. glutenfri. Kaffe eller te till.


Lunch

Ingredienser - 2 port

  • 1 liten fänkål i tunna klyftor
  • ½ purjolök, strimlad
  • ½ morot i tärningar eller späda morötter
  • 1 vitlöksklyfta, skivad
  • ½ chili, skivad
  • ½ msk olja
  • ½ dl vitt vin
  • 2 msk skaldjursfond
  • 3 dl vatten
  • 1 dl lättgrädde, max 7 %, ev. låglaktos
  • 200 g laxfilé i bitar
  • salt och peppar
  • 1 dl kräftstjärtar

Garnera med: fänkålsvipporna
Servera med: 1 rostad skiva fiberfranska, 30 g, ev. gluten- och mjölkfritt

Så här gör du

  1. Fräs fänkål, purjo, morot, vitlök och chili i olja några min. 
  2. Tillsätt vin, fond, vatten och grädde, koka upp och låt sjuda 10–15 min. 
  3. Lägg ner fisken, lägg på ett lock, stäng av värmen och låt stå 5 min. 
  4. Smaka av med salt och peppar, lägg ner skaldjuren och servera.


Mellanmål 

Grovmacka
 – 100 kcal

Ingredienser - 1 port

Så här gör du

1 skiva grovt rågbröd, ev. glutenfritt 35 g, med 1 mskcream cheese och tomatskivor.


Middag

Kycklinggratäng
 – 400 kcal

Ingredienser - 2 port

  • 200 g grillad skinn- och benfri kyckling
  • 60 g pasta t ex snäckor, ev. glutenfri
  • ½ rödlök, klyftad
  • 150 g champinjoner, skivade
  • 1 liten vitlöksklyfta, skivad
  • 1+1 tsk smör/olja
  • 1 dl vatten
  • ½ msk kycklingfond
  • 1 dl lättgrädde, max 7 %, ev. låglaktos
  • 2 tsk fransk senap
  • ½ msk maizenaredning
  • färsk basilika, salt och peppar
  • 4 msk riven ost, max 17 %
  • 50 g rädisor
  • 50 g salladsärter
  • 75 g körsbärstomater i klyftor

Så här gör du

  1. Koka pastan. Fräs lök, svamp och vitlök i fettet. 
  2. Tillsätt vatten, fond, grädde och senap. Koka upp, red med maizena och smaka av med kryddorna. Lägg köttet och pastan i en ugnsfast form. 
  3. Häll över såsen, strö på ost och gratinera ca 15 min. 
  4. Fräs rädisor och ärter i 1 tsk fett. Strö grönsakerna över gratängen före servering eller servera separat.
Källa & bild: MåBra


2 kommentarer:

Enelie sa...

mer sådana inlägg tack :)

Viktkamp sa...

mycket gott =)