lördag 11 april 2015

Så håller du vikten


Ät mycket frukt och grönsaker 

Frukt och grönsaker innehåller lite fett och kalorier, men många nyttiga ämnen som mättar bra. Sikta på att äta ett kilo varje dag – fördelat på frukost, lunch, mellanmål och middag.

Välj fullkorn

Ät inte för mycket bröd, pasta och ris. Välj dessutom de grövsta varianterna – det vill säga fullkorn i till exempel bröd, pasta, havregryn till råris och andra liknande livsmedel. 

Lite, men rätt fett

Tänk på att få med lite nyttigt fett i de tre huvudmåltiderna varje dag. Det kan till exempel innebära att du äter fet f isk som sill, makrill eller lax. En näve nötter/mandlar eller 1–2 tsk. vegetabilisk olja i salladen är också bra. Du kan även minska på kaloriintaget genom att dra ned på fettet på andra ställen – till exempel genom att ersätta leverpastej med makrill i tomat eller byta ut fetaost mot oliver eller avokado.

Tillför protein hela dagen 

Se till att alla huvudmåltider, inklusive frukosten, innehåller protein. Ät ägg, kött, fisk, fågel och magra mejeriprodukter. Bönor och proteinrika sädesprodukter bör också ingå. 

Ät ofta

Håll blodsockret stabilt genom att äta var tredje timme. Då blir det också lättare att motstå frestelser som till exempel choklad och andra kaloribomber. Glöm heller inte att äta ett nyttigt mellanmål på eftermiddagen.

Gör skillnad på vardag och fest

Dra in på kalorierna genom att leva sunt och sparsamt under vardagarna, och vänta med godis, kakor, läsk och alkohol till helgen. 

Väg dig regelbundet 

Väg dig t.ex. varje fredag morgon och bestäm dig för vilken som är din maxvikt. Överskrider du den bör du fokusera mer på kosten och träningen en period tills vikten minskar.
Källa & bild: Aktiv Träning

Inga kommentarer: