lördag 28 april 2012

Lyxlängd med mandelmassa och kardemumma



Ingredienser - 30 port

Deg:
  • 25 g jäst för söta degar
  • 2½ dl rumstempererad mellanmjölk, ev. låglaktos
  • ¾ dl råsocker strö
  • 1 krm salt
  • 6–7 dl vetemjöl
  • 25 g kesella lätt
  • 50 g lättmargarin
Fyllning:
  • 25 g lättmargarin
  • 100 g mandelmassa
  • 1 tsk grovmalen kardemumma

Garnering:
  • ½ uppvispat ägg
  • 1 msk mandelspån

Så här gör du

  1. Smula jästen i en bunke. Häll i mjölken och rör om så att jästen löser sig. 
  2. Tillsätt socker, salt och hälften av mjölet. 
  3. Klicka ner kesella och margarin under omrörning. 
  4. Arbeta in resten av mjölet till en smidig deg, men spara lite till utbakningen. 
  5. Låt jäsa övertäckt 1 timme. 
  6. Ta upp degen på mjölat bord och dela degen i tre delar. 
  7. Kavla ut varje del till en rektangel, ca 30x40 cm. Bred på margarin, riv över mandelmassa, mal över kardemumma och rulla ihop på längden. 
  8. Klipp djupa snitt i rullen och vik flikarna åt vänster, höger, mitt fram osv. 
  9. Lägg längderna på en plåt med bakpapper och låt jäsa ca 30–40 min under duk. 
  10. Sätt ugnen på 220º. 
  11. Pensla längderna med ägg, strö över mandelspån och grädda mitt i ugnen ca 15 min.

Energi per portion: 90 kcal
Källa & bild: MåBra

Inga kommentarer: