Ingredienser - 30 port
Deg:
- 25 g jäst för söta degar
- 2½ dl rumstempererad mellanmjölk, ev. låglaktos
- ¾ dl råsocker strö
- 1 krm salt
- 6–7 dl vetemjöl
- 25 g kesella lätt
- 50 g lättmargarin
- 25 g lättmargarin
- 100 g mandelmassa
- 1 tsk grovmalen kardemumma
Garnering:
- ½ uppvispat ägg
- 1 msk mandelspån
Så här gör du
- Smula jästen i en bunke. Häll i mjölken och rör om så att jästen löser sig.
- Tillsätt socker, salt och hälften av mjölet.
- Klicka ner kesella och margarin under omrörning.
- Arbeta in resten av mjölet till en smidig deg, men spara lite till utbakningen.
- Låt jäsa övertäckt 1 timme.
- Ta upp degen på mjölat bord och dela degen i tre delar.
- Kavla ut varje del till en rektangel, ca 30x40 cm. Bred på margarin, riv över mandelmassa, mal över kardemumma och rulla ihop på längden.
- Klipp djupa snitt i rullen och vik flikarna åt vänster, höger, mitt fram osv.
- Lägg längderna på en plåt med bakpapper och låt jäsa ca 30–40 min under duk.
- Sätt ugnen på 220º.
- Pensla längderna med ägg, strö över mandelspån och grädda mitt i ugnen ca 15 min.
Energi per portion: 90 kcal
Källa & bild: MåBra
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar