måndag 18 maj 2015

Kraftigt nyttigt rågbröd - 120 kcal



Ingredienser - 1 bröd

Fördeg
  • 3 dl vatten
  • 10 g jäst
  • 3 dl vetemjöl
Deg
  • 5 dl vatten
  • 1 dl lättmjölk
  • 1 msk honung
  • 1½ msk salt
  • 8 dl grovt rågmjöl
  • 2 dl linfrö
  • 3 dl pumpakärnor eller solroskärnor
  • 11-12 dl rågsikt
Tillagning

1. Rör ihop ingredienserna till fördegen. Låt den jäsa i 4 timmar övertäckt med plastfolie. 
2. Blanda sedan fördegen med vatten, mjölk, honung, salt, rågmjöl, linfrö, kärnorna och sist har du i rågsikten. Ta lite i taget och ta ej för mycket för då blir brödet torrt. 
3. Dela degarna i två brödformar, låt degen jäsa ytterligare 4 timmar under bakduk. Gärna på ett varmt ställe, typ ovanför kylen. 
4. Sätt ugnen på 175 grader. Pensla degen med vatten och nagga den med en gaffel. Strö över kärnorna. 
5. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 70-75 min. Ta ut brödet och grädda ytterligare 5 min utan brödformen.
Låt brödet svalna innan du lägger det i en plastpåse för förvaring

Energi: 1 skiva bröd på 30g innehåller 120kcal. För er som vill veta. Alltså innehåller brödet 4kcal/gram

Inga kommentarer: