Ingredienser - 6 port
- 1 dl vatten
- 30 g smör
- ¾ dl vetemjöl
- 1 stort ägg
- 1 dl tinade hallon
- 1 dl hallonkesella
- 15 g smält choklad
Så här gör du
- Sätt ugnen på 200°.
- Koka upp vatten och smör.
- Rör ner mjöl, rör kraftigt med trägaffel tills smeten släpper från kastrullens kanter.
- Låt svalna och rör därefter ner ägget med kraft.
- Klicka 6 runda bollar på bakpappersklädd plåt.
- Grädda mitt i ugnen 30–35 min utan att öppna ugnsluckan.
- Känn efter att bollarna lossar från papperet och känns lätta. Låt svalna.
- Klipp av ett lock, fyll med hallon och kesella.
- Lägg tillbaka locken, ringla choklad över och servera.
Energi per portion: 125 kcal
Ingredienser - 16 port
- 25 g smör
- 2 dl mellanmjölk, ev. låglaktos
- ¾ dl kesella lätt
- 25 g jäst för söta degar
- ½ dl socker
- 1 krm salt
- 1 tsk kardemumma
- 2 krm bakpulver
- ½ uppvispat ägg
- ca 6 dl vetemjöl
Fyllning:
- inkråm från bullarna
- 50 g malen mandel
- ½ dl florsocker
- ¾ dl mellanmjölk, ev. låglaktos
- 1 dl mellangrädde, ev. låglaktos
- 2 tsk florsocker
Så här gör du
- Smält smöret, tillsätt mjölk och kesella och låt blandningen bli 37°.
- Smula jästen i en bunke, häll över degvätskan och rör om. Tillsätt socker, salt, kardemumma, bakpulver, ägg och det mesta av mjölet – spara lite till utbakning.
- Arbeta degen kraftigt med trägaffel eller i maskin och låt den sedan jäsa övertäckt ca 30 min.
- Knåda degen på mjölat bakbord och dela den i 16 delar.
- Rulla släta bullar som får jäsa på bakpappersklädd plåt ca 30 min.
- Sätt ugnen på 240°.
- Pensla bullarna och grädda dem 7–8 min.
- Låt svalna på galler under bakduk.
- Skär av ett lock och gröp ur en del av inkråmet med hjälp av en gaffel.
- Mosa ihop med mandel, florsocker och mjölk till lagom lös konsistens.
- Fyll bullen med massan och lägg på vispad grädde.
- Lägg på locket och pudra över lite florsocker.
Energi per portion: 170 kcal
Källa & bild: MåBra
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar