måndag 13 februari 2012

Gå ner i vikt – utan att banta


8  enkla steg


1. Skala och spika! Först måste du göra klart exakt vad det är du vill förändra. Bryt ner stora mål i delmål. Nya vanan ska vara idiotenkel. Max en eller två simpla regler, inte mer.

2. Vig 30 dagar! Studier visar att en månad är allt som krävs för att hårdkoppla en vana i hjärnan så den sitter för gott.

3. Lär känna nyttan/smärtan. Om du inte känner för förändringen kommer den inte att vara särskilt länge. Visualisera allt positivt den nya vanan kommer att ge ditt liv; ny energi, snyggare figur, friskare kropp! Och vad som i värsta fall väntar om du inte gör något alls ... som diabetes och hjärtattack.

4. Säkra behoven. Dina vanor fyller behov. Innan du gör en förändring, skriv ner vilka behov som din dåliga vana fyller i dag. Se till att de blir fyllda även med dina nya, sunda rutiner. Är eftermiddagsfikat ett välbehövligt avbrott – ta en frisk minipromenad i stället.

5. Skaffa supportrar. Berätta! Chansen att lyckas ökar dramatiskt om familj och vänner bildar klack och hejar dig fram mot nya vanan.

6. Eliminera fienden. Rensa skafferiet från snacksen du försöker sluta äta, ta inte på dig klackarna som ”är jobbiga att gå länge i”. Mest strategi vinner.

7. Krisplan för motivationshaveri. Motivationen är alltid som starkast i starten. Vad som än motiverar dig, ha en förberedd back up-plan med pepp för de där dagarna då allt känns motigt och du frestas att falla tillbaka i den dåliga vanan.

8. Belöna dig! Ett par nya jeans, en weekend med vänninorna – du förtjänar definitivt en härlig belöning när du nått ditt mål och bytt ut en dålig vana mot en ny, hälsosam!

Källa: Aftonbladet

Inga kommentarer: