lördag 11 februari 2012

Gulaschgryta med svenska smaker



Ingredienser - 4 port

  • 500 g högrev eller fransyska från älg eller nöt
  • 250 g majrova eller kålrot
  • 250 g palsternacka
  • 2 gula lökar
  • 2 röda paprikor
  • 3 vitlöksklyftor
  • ½ röd chili
  • 1 msk Smör-&rapsolja
  • 1 msk malen paprika
  • 10 enbär
  • 2 msk tomatpuré 
  • 2 msk viltfond 
  • 1 äpple
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk grovmalen svartpeppar



Till servering:

  • ½ dl grovriven pepparrot
  • 2 dl matyoghurt

Gör så här

  1. Skär köttet i tärningar.
  2.  Skala rotfrukterna och skär dem i stora tärningar. 
  3. Skala och hacka löken grovt. 
  4. Kärna ur och skär paprikorna i bitar. Skala och finhacka vitlöksklyftorna. 
  5. Kärna ur och finhacka chilin. Bryn lök, vitlök och chili i smör-&rapsolja med paprikapulver och enbär 2-3 min. 
  6. Tillsätt köttet och bryn runt om tills det börjar få färg. Sänk värmen och tillsätt tomatpuré, fond, samt hälften av rotfrukter och paprika. 
  7. Häll på vatten så att allt täcks. Koka upp, sänk värmen och sjud under lock 1 ½ tim.
  8. Kärna ur och tärna äpplet. Tillsätt det, resten av rotfrukterna och paprikan. 
  9. Koka ytterligare 30 min. 
  10. Smaka av med salt och peppar. 

Servera grytan rykande het med pepparrot och matyoghurt.


Energi per portion inklusive tillbehör
355 kcal
Protein 30 g
Kolhydrat 30 g
Fett 15 g


Källa & bild: Arla

Inga kommentarer: