tisdag 22 februari 2011

Viktväktarmeny

Filodegspaket med parmaskinka



Ingredienser - 8 stycken
  • 2 ark filodeg (à ca 48×30 cm)
  • 2 msk olja
  • 1 pkt parmaskinka, 70 g
  • 4 msk fint riven parmesanost
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Tina degarken.
  3. Arbeta med ett ark i taget och låt de andra ligga under en fuktig, urvriden handduk för att inte torka.
  4. Pensla med olja på ena halvan. Vik den osmorda halvan över så att bladen blir dubbla.
  5. Klipp varje ark i fyra fyrkanter.
  6. Fördela parmaskinka på och rulla ihop från långsidan. Vik in kanterna så att de blir till små paket.
  7. Lägg dem med skarven neråt på en plåt med bakplåtspapper.
  8. Pensla rullarna med lite olja. Strö över parmesan.
  9. Grädda mitt i ugnen ca 10 min.
ProPoints värde/styck: 3
Kcal/styck: 100


Varm fetaostsoppa




Ingredienser - 4 portioner
  • 6 dl grönsaksbuljong
  • 2 dl matlagningsgrädde, max 15 %
  • 3 vitlöksklyftor
  • 150 g fetaost, max 16 %
  • 2 dl lättyoghurt
  • 1 msk vetemjöl
  • salt och peppar
Servera med:
  • 1 dl skivade svarta oliver
  • 1 dl tärnad röd paprika
  • vattenkrasse eller ärtskott
  • 4 skivor rostat bröd i tärningar
Gör så här:
  1. Koka upp buljong, grädde och pressade vitlöksklyftor.
  2. Tillsätt fetaost och mixa soppan slät.
  3. Rör ihop yoghurt och mjöl och vispa ner i soppan. Låt sjuda några min. Krydda.
  4.  Servera varm med tillbehören.
ProPoints värde/port: 7
Kcal/port: 290


Halstrad laxforell med vinkokta bönor




Ingredienser - 4 portioner
  • 4 laxforeller à 200 g
  • 4 msk olivolja
  • salt och peppar
  • 400 g gröna bönor
  • 250 g halverade cocktailtomater
  • 1 dl torrt vitt vin
Garnera med:
  • citronklyftor
  • vattenkrasse
Gör så här:
  1. Pensla forellerna på båda sidor med lite av oljan. Skär dem eventuellt i bitar.
  2. Hetta upp en grillpanna och grilla fisken med skinnsidan neråt några min tills skinnet blivit sprött. Vänd och halstra andra sidan. Krydda.
  3. Lägg bönor och tomater i en kastrull och häll på resten av oljan och vinet.
  4. Sjud under lock 3–5 min tills bönorna är knappt mjuka. Krydda.
  5. Servera fisken på en bädd av grönsaker.
ProPoints värde/port: 10
Kcal/port: 410, 10 kcal för mycket jag vet :) Men om du tar bort lite olja eller en cocktailtomat så blir det nog bra :)


Citronpaj

 


Ingredienser - 8 bitar

Botten:
  • 50 g rumstempererat smör
  • 2 msk strösocker
  • 1½ dl vetemjöl
  • 1 ägg
Fyllning:
  • saften av 3 citroner + skalet av 1
  • 1 dl strösocker
  • 1 äggula
  • 65 g smör
  • 1 tsk maizena + 1 msk vatten
Maräng:
  • 2 äggvitor
  • 1½ dl strösocker
Gör så här:
  1. Mixa smör och socker smidigt.
  2. Rör ner mjölet och tillsätt ägget. Samla till en deg som får vila kallt i 30 min.
  3. Sätt ugnen på 225°.
  4.  Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord och klä en pajform ca 25 cm i diameter. Ugnsbaka ca 10 min.
  5. Vispa citronsaft, citronskal, socker och äggula i en kastrull. Värm försiktigt.
  6. Smält smöret och tillsätt det i en tunn stråle medan du vispar.
  7. Rör ut maizena i vattnet och vispa ner. Sjud på svag värme tills såsen tjocknar, men låt inte koka.
  8. Låt krämen kallna och häll den sedan i pajskalet.
  9.  Höj ugnsvärmen till 250°.
  10. Vispa äggvitorna styva. Tillsätt sockret, lite i taget, och vispa till en tjock maräng. Klicka över citronpajen.
  11. Grädda 3–5 min tills marängen fått fin färg.
ProPoints värde/bit: 7
Kcal/bit: 290

Källa & bild: MåBra

Inga kommentarer: