- 2 ark filodeg (à ca 48×30 cm)
- 2 msk olja
- 1 pkt parmaskinka, 70 g
- 4 msk fint riven parmesanost
- Sätt ugnen på 200°.
- Tina degarken.
- Arbeta med ett ark i taget och låt de andra ligga under en fuktig, urvriden handduk för att inte torka.
- Pensla med olja på ena halvan. Vik den osmorda halvan över så att bladen blir dubbla.
- Klipp varje ark i fyra fyrkanter.
- Fördela parmaskinka på och rulla ihop från långsidan. Vik in kanterna så att de blir till små paket.
- Lägg dem med skarven neråt på en plåt med bakplåtspapper.
- Pensla rullarna med lite olja. Strö över parmesan.
- Grädda mitt i ugnen ca 10 min.
Kcal/styck: 100
Varm fetaostsoppa
Ingredienser - 4 portioner
- 6 dl grönsaksbuljong
- 2 dl matlagningsgrädde, max 15 %
- 3 vitlöksklyftor
- 150 g fetaost, max 16 %
- 2 dl lättyoghurt
- 1 msk vetemjöl
- salt och peppar
- 1 dl skivade svarta oliver
- 1 dl tärnad röd paprika
- vattenkrasse eller ärtskott
- 4 skivor rostat bröd i tärningar
- Koka upp buljong, grädde och pressade vitlöksklyftor.
- Tillsätt fetaost och mixa soppan slät.
- Rör ihop yoghurt och mjöl och vispa ner i soppan. Låt sjuda några min. Krydda.
- Servera varm med tillbehören.
Kcal/port: 290
Halstrad laxforell med vinkokta bönor
Ingredienser - 4 portioner
- 4 laxforeller à 200 g
- 4 msk olivolja
- salt och peppar
- 400 g gröna bönor
- 250 g halverade cocktailtomater
- 1 dl torrt vitt vin
- citronklyftor
- vattenkrasse
- Pensla forellerna på båda sidor med lite av oljan. Skär dem eventuellt i bitar.
- Hetta upp en grillpanna och grilla fisken med skinnsidan neråt några min tills skinnet blivit sprött. Vänd och halstra andra sidan. Krydda.
- Lägg bönor och tomater i en kastrull och häll på resten av oljan och vinet.
- Sjud under lock 3–5 min tills bönorna är knappt mjuka. Krydda.
- Servera fisken på en bädd av grönsaker.
Kcal/port: 410, 10 kcal för mycket jag vet :) Men om du tar bort lite olja eller en cocktailtomat så blir det nog bra :)
Citronpaj
Ingredienser - 8 bitar
Botten:
- 50 g rumstempererat smör
- 2 msk strösocker
- 1½ dl vetemjöl
- 1 ägg
- saften av 3 citroner + skalet av 1
- 1 dl strösocker
- 1 äggula
- 65 g smör
- 1 tsk maizena + 1 msk vatten
- 2 äggvitor
- 1½ dl strösocker
- Mixa smör och socker smidigt.
- Rör ner mjölet och tillsätt ägget. Samla till en deg som får vila kallt i 30 min.
- Sätt ugnen på 225°.
- Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord och klä en pajform ca 25 cm i diameter. Ugnsbaka ca 10 min.
- Vispa citronsaft, citronskal, socker och äggula i en kastrull. Värm försiktigt.
- Smält smöret och tillsätt det i en tunn stråle medan du vispar.
- Rör ut maizena i vattnet och vispa ner. Sjud på svag värme tills såsen tjocknar, men låt inte koka.
- Låt krämen kallna och häll den sedan i pajskalet.
- Höj ugnsvärmen till 250°.
- Vispa äggvitorna styva. Tillsätt sockret, lite i taget, och vispa till en tjock maräng. Klicka över citronpajen.
- Grädda 3–5 min tills marängen fått fin färg.
Kcal/bit: 290
Källa & bild: MåBra
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar