Ingredienser - 4 portioner
- 1 vitlöksklyfta
- 3 enbär
- 200 g fläskfilé
- 2 msk olja
- 750 g grönkål
- 3 potatisar
- 1 lök
- 50 g rökt fläsk eller bacon utan svål och fettrand
- 0,5 dl torrt vitt vin
- 4 msk kalvfond på flaska
- 1 liter köttbuljong
- salt, svartpeppar
- 0,5 tsk hel kummin
- 1–2 msk färskpressad citron
- 3 msk crème fraiche
- Skala och hacka vitlöken fint. Stöt enbären lätt i en mortel. Strimla fläskfilén fint. Blanda köttet med vitlök, enbär och 1 msk olja. Ställ in i kylen och marinera 1 tim.
- Skölj och ansa grönkålen. Skär av bladen från stjälkarna och hacka grönkålsbladen grovt. Skala potatisen och skär den i bitar. Skala och hacka löken. Tärna det rökta fläsket.
- Hetta upp resten av oljan i en stor kastrull. Fräs fläsktärningarna i oljan, tillsätt löken och låt den bli mjuk och glansig. Tillsätt grönkålen lite i taget och fräs under omrörning. Tillsätt potatisen och fräs 3 min.
- Häll på vin, kalvfond, 4 dl vatten och buljong. Krydda med salt, peppar och kummin. Låt soppan sjuda 1 tim. Mixa sedan soppan slät och smaka av med salt, peppar och färskpressad citron.
- Hetta upp en teflonstekpanna och bryn fläskfilén under omrörning. Sänk värmen och stek köttet ytterligare några min, tills det är genomstekt. Servera grönkålssoppan i djupa tallrikar och lägg en klick crème fraiche i varje. Portionera upp fläskfilén ovanpå.
Källa & bild: Impoline
1 kommentar:
Det är savoykål på bilden...
Skicka en kommentar