fredag 25 februari 2011

Chokladkaka med valnötter


Ingredienser - 16 bitar
  • 200 g mörk blockchoklad
  • 150 g valnötskärnor
  • 250 g smör eller margarin + matfett till formen
  • 1 dl strösocker
  • 6 ägg
  • 2 msk vetemjöl
  • rivet skal av 1⁄2 citron
  • 2 msk vaniljsocker
Tillagning
  1. Riv chokladen grovt. Hacka 100 g valnötter fint. Sätt ugnen på 200°C. Smörj en form med matfett (26 cm i diameter).
  2. Vispa socker och matfett med en elvisp till en ljus och luftig kräm. Vispa äggen porösa i en annan skål. Blanda ner nötter, mjöl, choklad, citronskal och vaniljsocker i smörsmeten. Blanda sedan ner äggen och blanda försiktigt men väl.
  3. Fyll formen med smeten och släta till ytan. Hacka resten av valnötskärnorna och lägg dem ovanpå smeten.
  4. Ställ in kakan i ugnen på mittfalsen och baka i ca 1 tim. Om kakan har släppt kanten så är den färdig. Prova även med en provsticka. Ta ut kakan och låt den svalna på ett galler.
Serveringsförslag
Till den ljumma kakan smakar det bra med lite vaniljglass och färska jordgubbar.

Näringsvärde/portion: 305 kcal Kolhydrater 16g Protein 5g Fett 25g Fibrer 1g

Källa & bild: Impoline

Inga kommentarer: