söndag 27 februari 2011

Matmyter


Det finns många myter när det kommer till mat och vad, hur och när man ska äta om man vill gå ner i vikt. Vad är det egentligen som gäller!? Här får ni i alla fall lite vägledning om vad det är som faktiskt gäller när det kommer till mat, sanning eller myt?

Myt 1. Blåbär innehåller mer antioxidanter än andra frukter

Antioxidanter, som ska skydda från cancerframkallande fria radikaler är på allas läppar i dag. Blåbär har blivit hyllad som en av de största källorna. Men egentligen är inte bären hälsosammare än annan frukt.

– Även om blåbär ligger i toppen på listan, så har forskarna upptäckt andra källor som är ännu bättre, till exempel mörk choklad, säger näringsfysiologen Angela Dowden till Daily mail.
Blåbär är bara rika på en sort av antioxidanter, som också finns i andra frukter exempelvis druvor. Den röda vindruvan ligger inte bara högre upp på listan, den är dessutom billigare än blåbär.

Myt 2. Fettsnål mat hjälper dig att gå ner i vikt

Äter du bars i stället för riktig mat och väljer du helst lågkalorivarianter före fetare mat? Fettsnåla alternativ och färdiglagade rätter är alltid lockande när man försöker gå ner i vikt. Men inte nog med att de ofta är fullproppade med socker, kolhydrater och syntetiska sötningsmedel, de kan också innehålla lika många kalorier som "fetare" livsmedel.

– Det kan vara bättre att ta en mindre portion av standardrätten med mer fett men mindre socker, säger Angela Dowden.

Myt 3. Nattmaten gör dig fet

Får du dåligt samvete för att du äter sent på kvällen eller till och med på natten? Kalorier är kalorier, oavsett om du ätit dem på morgonen, dagen eller natten. Studier som har gjorts på apor visar att djuren inte ökar i vikt oavsett om de äter 6 procent eller 65 procent av maten på natten.

Men att undvika att äta på kvällen kan ändå vara ett steg i rätt riktning, menar Angela Dowden.
- Människor tenderar att äta snacks hela kvällen framför tv:n, speciellt om de har ätit väldigt lite under hela dagen.

Myt 4. Ägg höjer kolesterolet

Trots att ägg innehåller kolesterol, så kan vår kropp variera hur mycket kolestrol den själv producerar. Helt enkelt, kroppen producerar mindre kolesterol om vi äter ägg. Studier vid University of Surrey har funnit att, efter att ha ätit två ägg om dagen under 12 veckor, hade ingen av testpersonernas kolesterolnivåer höjts.

Och samtidigt som ägg är relativt kalorisnåla (75 i ett kokt ägg), innehåller de också D-vitamin, B12-vitamin och andra näringsämnen.

Myt 5. Margarin är dåligt för hjärtat

Det var sant, förr. Margarin var tidigare fullpackat med transfetter som höjer det onda kolesterolet, vilket bromsar nedbrytningen av fett i kroppens fettceller, och minskar det goda kolesterolet. Vilket ökar risken för hjärtsjukdomar och diabetes.

Men efter att stora reaktioner från konsumenter har margarinet gjorts om och innehåller nu mer hälsosamma, fleromättade och enkelomättade, fetter.

Näringsfysiologen Angela Dowden menar att margarin är ett nyttigare alternativ än smör.

Myt 6. Koffeinfritt kaffe påverkar inte din energinivå

Man kan ju tro att koffeinfritt kaffe ska var just det - fritt från koffein. Men sanningen är att det innehåller koffein - även om det bara är lite, 5 mg jämfört med den ordinarie halten, 90 mg eller mer som i bryggt kaffe.

Dessutom har forskning visat att koffeinfritt kaffe kan göra dig sömnigare än inget kaffe alls. Dr Crystal Haskell, på Northumbria university, har upptäckt att en koffeinhalt på mindre än 10 mg faktiskt gör att människor känner sig mer trötta och får sämre minne. Hon menar att det beror på att kroppen förväntar sig att få en hög dos koffein när man dricker kaffe.

Myt 7. Frukt och grönt ska förvaras i kylen

En vattenmelon som stod i rumstemperatur hade dubbelt så mycket betakaroten och 20 procent mer lykopen, både antioxidanter, efter två veckor än en melon som förvarats i kylskåp under samma tid. Det säger forskare i Oklahoma i USA. Även bananer och persikor blir mer näringsrika om de försvaras i 20 grader.

Myt 8. Ät lite och ofta för att gå ner i vikt

Vad är egentligen bäst, att äta tre rejäla måltider eller sex små om dagen?

En australiensisk forskare, Dr Michelle Palmer, har jämfört viktminskning hos människor som äter på både sätten och fann att de gick ner lika mycket. Skillnaden var att gruppen som åt sex små mål om dagen var mer benägna att gå upp i vikt igen.

– Att äta lite och ofta kan kontrollera hungern, men risken med att äta ofta är att du stoppar i dig fler kalorier, säger näringsfysiologen Angela Dowden.

Myt 9. Råa grönsaker är mer näringsrika än kokta

Länge har den allmänna sanningen varit att när grönsaker kokas försvinner en del av nyttigheterna. Men det är nödvändigtvis inte sant. Morötter är ett typexempel.

– När de kokas, uppstår en skada på cellerna vilket frigör tre gånger så mycket betakaroten, en antioxidant som skyddar vår hud, säger Angela Dowden.

Myt 10. Vitt kött är mer fettsnålt än rött

Många som vill gå ner i vikt väljer kyckling som proteinkälla. Men fågel kan vara fetare är en mager köttbit.

– Myten kommer troligen från den tid när slaktarna lämnade mer fett kvar på skivorna. Nu är fetthalten nästan densamma, säger Angela Dowden.

En magert utskuren biff innehåller så lite som 5 gram fett per 100 gram, medan kycklinglår kan ha upp till 9 gram per 100 gram.


Källa & bild: Aftonbladet

Inga kommentarer: