Ingredienser - 8–10 bitar
Pajskal:
- 4 dl vetemjöl
- 75 g kallt smör eller margarin, tärnat i små kuber
- 3–4 msk äppeljuice, koncentrerad
Fyllning:
- 1 dl äppeljuice, koncentrerad
- 1 dl vatten
- 6 matäpplen – skalade, urkärnade och skurna i bitar
- 0.5 dl strösocker
- 1 tsk malen kanel
- 1 dl vetemjöl
Tillagning
- Hacka samman mjöl och matfett tills det blir smuligt, gärna i en matberedare. Tillsätt äppeljuicekoncentrat. Arbeta till en deg. Dela degen i 2 bitar. Ställ den övertäckt i kylen ca 15 min.
- Värm ugnen till 200°C. Blanda äppeljuicekoncentrat och vatten i en skål och lägg i äppelskivorna. Blanda samman socker, kanel och mjöl i en annan skål.
- Kavla ut den ena degbiten mellan plastfolie till en rund platta som täcker en 24 cm pajform. Vänd över degen på den osmorda pajformen. Tryck till kanterna. Förgrädda skalet ca 10 min.
- Ta upp äpplena ur juicen och lägg ner dem i formen. Strö mjölblandningen över varje lager. Häll försiktigt över juiceblandningen. Kavla ut den andra degbiten på samma sätt som den första men gör den något större. Täck äpplena och kläm ihop degkanten. Gör flera små hål eller en s k ånglucka i degen (se Tips nedan). Grädda pajen på mittfalsen ca 40–45 min.
Tips
Ångluckan i pajdegens mitt gör att den varma luften kankomma ut. Det gör att degen inte bubblar sig och spricker.
Näringsvärde per portion 346 kcal Kolhydrater 64g Protein 4g Fett 8g Fibrer 4g
Källa & bild: impoline
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar