Chutneysill:
- 420 g inläggningssill
- 3 tomater, skållade
- 2 dl chilisås
- 2 msk mango chutney
- 1 msk färskpressad citronsaft
- 1 knippa gräslök, finhackadsalt, svartpeppar
Ingefärssill:
- 8 sillfiléer, urvattnade
- 2 dl vatten
- 1 dl ättiksprit
- 1,5 dl strösocker
- 1 gul lök, skivad
- 1 liten purjolök, strimlad
- 1 msk kryddpeppar, grovkrossad
- 1 msk vitpeppar, hel
- 1–2 äpplen, hackade
- 2 msk riven ingefära
- skal och saft av 2 limefrukter
Tillagning
Chutneysill
- Häll bort lagen från sillen och skär den i bitar. Skala och skär de skållade tomaterna i bitar.
- Rör samman chilisås, mango chutney, citronsaft och gräslök.
- Vänd ner sill- och tomatbitarna. Smaka av med lite salt och peppar. Låt gärna sillen dra en stund.
Ingefärssill
- Koka vatten, ättika och socker till en lag. Låt lagen svalna.
- Skär sillfiléerna i bitar och varva dem med lök, purjolök, kryddor och äpple i en burk. Blanda ner ingefära, limesaft och -skal i den kalla lagen.
- Häll lagen i burken. Låt sillen dra ett dygn, gärna längre.
Tips – Glasmästarsill
Glasmästarsill är en klassiker bland våra sillinläggningar: ca 600 g urvattnade saltsillfiléer, 1,5–2 dl strösocker,1 dl ättika, 2 dl vatten, ev 1 lagerblad, 5 st kryddpepparkorn, 0,5 skivad morot, 1 skivad röd lök, ev 1 bit pepparrot i tärningar. Skär sillen i bitar. Koka upp socker, ättika, vatten, lagerblad och pepparkorn. Låt lagen svalna. Varva sill och grönsaker i en glasburk och slå den kalla lagen över. Se till att lagen täcker sillen. Låt sillen stå kallt minst 1 dygn innan den serveras.
Näringsvärde per portion Kcal 179, Kolhydrater 27g Protein 12g Fett 11g Fibrer 1g
Källa & bild: impoline.se
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar